Καλπάζει η ανεργία (και) στην Ισπανία της κρίσης, με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά για πρώτη φορά τον αριθμό των έξι εκατομμυρίων το πρώτο τρίμηνο. Το ποσοστό των ανέργων έφτασε το 27,16% και ο αριθμός των απασχολούμενων υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο του σε μία δεκαετία.

Σύμφωνα με τα ισπανικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στους 6.202.700. Η αύξηση στο τρίμηνο φτάνει τους 237.400 νέους ανέργους, ή σε ποσοστό το 1,14%.

Αντιθέτως, ο αριθμός των απασχολούμενων υποχώρησε στο ναδίρ δεκαετίας, πέφτοντας στα 16,6 εκατομμύρια.

Από το ξεκίνημα της κρίσης, η ισπανική αγορά εργασίας διέγραψε περίπου τέσσερα εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης -το πλήγμα ήταν βαρύτερο με το σκάσιμο της αγοράς ακινήτων, η οποία γονάτισε τον κατασκευαστικό τομέα.

Οι άμεσες προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα θετικές, με τη Μαδρίτη να περιμένει φέτος την ύφεση να συνεχίζεται και να κυμαίνεται στο 1,5% -η ήπια ανάκαμψη αναμένεται από το 2014. Η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται την Παρασκευή να ανακοινώσει μέτρα για την οικονομία, έχοντας δεσμευτεί πως δεν θα περιλαμβάνουν επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ