Η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει για ένα χρόνο σε όλους τους υπηκόους της ΕΕ τον περιορισμό στις άδειες εργασίας μακρού χρόνου, ένα μέτρο που είχε τεθεί σε εφαρμογή προ ενός έτους για τους πολίτες οκτώ χωρών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε να «προσφύγει στην ρήτρα περιορισμού» για τα οκτώ κράτη (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία) και να εφαρμόσει το μέτρο αυτό και στην υπόλοιπη ΕΕ, ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης και Ελβετικής Αστυνομίας Σιμονέτα Σομαρούγκα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, «η ΕΕ είναι και παραμένει ο σημαντικότερος εταίρος μας», πρόσθεσε.

Τον Μάιο του 2012 η Ελβετία είχε ανακοινώσει πως περίπου 2.180 υπήκοοι από οκτώ χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα μπορούσαν να αποκτήσουν έως τα τέλη Απριλίου άδεια εργασίας Β στη χώρα.

Για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ η ρήτρα περιορισμού θα αρχίσει να ισχύει μόλις συμπληρωθεί το όριο των 53.700 χορηγηθεισών αδειών, που θα αρχίσουν να καταμετρώνται από τον προσεχή μήνα. Μόλις ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός δεν θα εκδοθεί καμία άλλη άδεια.

Στην Ελβετία οι άδειες εργασίας Β χορηγούνται σε όσους έχουν υπογράψει σύμβαση απασχόλησης ενός έτους ή αορίστου χρόνου.

Η περσινή ανακοίνωση των περιορισμών στην έκδοση αδειών εργασίας στην Ελβετία για υπηκόους από τις οκτώ χώρες είχε προκαλέσει τις επικρίσεις της ΕΕ, ακόμη και εάν το μέτρο αυτό προβλέπεται να ισχύσει για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει της συμφωνίας για την ελεύθερη διακίνηση που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών το 2002. Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση, η ρήτρα του περιορισμού δεν μπορεί να ενεργοποιείται από τη Βέρνη παρά μόνο μέχρι το 2014.

Η ελβετική κυβέρνηση προχώρησε σε ανάλυση της κατάστασης και αποφάσισε, παρά τις αντιδράσεις του οικονομικού τομέα και της αριστεράς, να μειώσει την έκδοση αδειών παραμονής για τους υπηκόους και των άλλων χωρών της ΕΕ, υποχωρώντας έτσι στις αξιώσεις των πολιτικών κύκλων της δεξιάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο