Περισσότερα στοιχεία χρειάζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου να καθορίσει εάν το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνων, H7N9, στην Κίνα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Περισσότερα στοιχεία χρειάζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να καθορίσει εάν το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνων, H7N9, στην Κίνα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν επαρκούν για να συμπεράνουμε αν υπάρχει μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο», εξηγεί ο Κέιζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής αρμόδιος για την Ασφάλεια της Υγείας.

«Ωστόσο, δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν αποδειχτεί στο μέλλον ότι υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», επισήμανε ο κ.Φουκούντα, μετά την ολοκλήρωση μελέτης του ΠΟΥ για την επιδημία του στελέχους Η7Ν9 και την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης.
«Τα ζωντανά πουλερικά σε αγορές και το περιβάλλον γύρω τους φαίνεται να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη μόλυνση των ανθρώπων», επισήμανε.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον 100 κρούσματα κυρίως στις ανατολικές περιοχές κοντά στη Σαγκάη.

Ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων στην ανατολική Κίνα τις τελευταίες ημέρες «δείχνει πως η απόφαση να κλείσουν οι αγορές πουλερικών είχε αποτέλεσμα», επισήμανε από την πλευρά της η Ανν Κέλσο, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου του ΠΟΥ για την γρίπη των πτηνών στην Αυστραλία.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως ένας παράγοντας που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο ιός φαίνεται να μην προκαλεί ορατά συμπτώματα της νόσου στα πουλερικά και αυτό καθιστά δυσκολότερη την διάγνωση και τον έλεγχο.

Ο κ.Φουκούντα είπε ακόμα πως είναι πιθανόν περισσότεροι άνθρωποι να είναι φορείς του ιού χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης λέγοντας πως «οι υγειονομικές αρχές ήταν καλά προετοιμασμένες».

Ο ΠΟΥ συνέστησε στις αρχές της Κίνας να υποβάλλουν σε λεπτομερέστερες ιατρικές εξετάσεις τα κρούσματα μολύνσεων, να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο συναγερμού, να ελέγχουν τα πουλερικά σε όλη την χώρα και να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία.

   

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr