Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To Iσραήλ υποστηρίζει ότι το συριακό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

To Iσραήλ υποστηρίζει ότι το συριακό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Ισραηλινός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων -πιθανότατα νευροπαραλυτικών αερίων- στις συγκρούσεις με τους αντάρτες στη Συρία.

Ισραηλινός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων -πιθανότατα νευροπαραλυτικών αερίων- στις συγκρούσεις με τους αντάρτες στη Συρία.

Ο ταξίαρχος Ιτάι Μπρουν ανέφερε σε διάσκεψη ασφαλείας στο Τελ Αβίβ ότι φωτογραφίες θυμάτων που δείχνουν να βγαίνουν αφροί από το στόμα τους και τις κόρες των ματιών τους συνεσταλμένες, αποτελούν ενδείξεις της χρήσης χημικών όπλων.

«Το καθεστώς έκανε χρήση θανατηφόρων χημικών όπλων. Ποιών χημικών όπλων; Πιθανότατα του αερίου Σαρίν» είπε ο ταξίαρχος Ιτάι Μπρουν σε διάσκεψη ασφαλείας στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν σχετικά με την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον των ανταρτών, στις οποίες έχουν αναφερθεί ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε στις 18 Απριλίου ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ένας «πολύ ύποπτος» χημικός παράγοντας είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατες μάχες στη Συρία, αλλά οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας προσπαθούν ακόμα να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

«Είναι πιθανό να έγινε περιορισμένη και όχι ευρείας κλίμακας, αλλά «τοπική» χρήση χημικών όπλων», υποστήριξε.

Την περασμένη εβδομάδα, διπλωμάτες του ΟΗΕ που δεν κατονομάσθηκαν, υποστήριξαν πως οι δυτικές χώρες έχουν «αδιάσειστα στοιχεία» ότι έγινε χρήση χημικών όπλων τουλάχιστον μια φορά στις συγκρούσεις στη Συρία.

Στον ΟΗΕ, υπενθυμίζεται, έχουν φτάσει καταγγελίες σε βάρος τόσο του καθεστώτος όσο και των αντικαθεστωτικών για χρήση χημικού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με την Washington Post και την επιθεώρηση Foreign Policy, οι οποίες επικαλούνται αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, η Γαλλία και η Βρετανία ενημέρωσαν το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ότι αναλύσεις του εδάφους, καθώς και συνομιλίες με μάρτυρες και με αντάρτες, δείχνουν ότι νευροτοξικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν εντός και γύρω από το Χαλέπι, στη Χομς και πιθανότατα στη Δαμασκό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024