Το ΚΚΕ και το ΑΚΕΛ έχουν παραδοσιακά σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, δήλωσε ο νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

«Χρειάζεται κοινή πάλη των λαών μας ενάντια στα σχέδια που εξυφαίνονται και με τη δράση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, έχοντας σαν στόχο τον ενεργειακό πλούτο που υπάρχει στη Μεσόγειο, στη Κύπρο, στην Ελλάδα και στο Αιγαίο, σε μια εποχή που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί δυνάμεων για το μοίρασμα και τη διανομή αυτού του πλούτου» είπε ο κ. Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή.

Ο γγ του ΚΚΕ υπογράμμισε την αναγκαιότητα κοινής πάλης των λαών Ελλάδας και Κύπρου, «αλλά και των κομμάτων μας ενάντια σε πιθανά σχέδια τύπου Ανάν, που θα είναι καταστροφικά για τους λαούς της περιοχής», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου «στο συνεταιρισμό του ΝΑΤΟ».

«Οι λαοί μας και ο χώρες μας πρέπει να βρεθούν μακριά από λυκοσυμμαχίες, από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που φέρνουν μόνο δεινά στους λαούς» είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας τη «σταθερή θέση του ΚΚΕ για Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, με τον λαό κυρίαρχο στη χώρα του, μακριά από επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κλπ».

Από την πλευρά του, ο Άντρος Κυπριανού διαπίστωσε «μεγάλη ταυτότητα απόψεων και προσεγγίσεων στις αναλύσεις του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ», η οποία πηγάζει «από το ότι αναλύουμε διαλεκτικά τα ζητήματα και επιχειρούμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών των χωρών μας και όχι άλλα ιμπεριαλιστικά ή διεθνή συμφέροντα».

«Δυστυχώς, η ΕΕ έχει εξαντλήσει όλη της την σκληρότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος τής Κυπριακής Δημοκρατίας και οδηγεί με τις αποφάσεις της, την οικονομία του τόπου σε καταστροφή», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι «ως ΑΚΕΛ δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς αυτές τις εξελίξεις».

Ο κ. Κυπριανού διατύπωσε και αυτός την ανησυχία του για τις προσπάθειες που εξυφαίνονται για λύση του Κυπριακού. Επανέλαβε την «πάγια θέση του ΑΚΕΛ για λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, αλλά λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, λύση όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου».

Τη Δευτέρα, ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ενώ την Τρίτη συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ