Την τελευταία πνοή του σε ηλικία 92 ετών άφησε ο διακεκριμένος γάλλος βιολόγος Φρανσουά Ζακόμπ, ο οποίος είχε τιμηθεί το 1965 με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας, μαζί με τους συμπατριώτες του Ζακ Μονό και Αντρέ Λβοφ.

Την τελευταία πνοή του σε ηλικία 92 ετών άφησε ο διακεκριμένος γάλλος βιολόγος Φρανσουά Ζακόμπ, ο οποίος είχε τιμηθεί το 1965 με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας, μαζί με τους συμπατριώτες του Ζακ Μονό και Αντρέ Λβοφ.

Ο γάλλος επιστήμονας, ο οποίος είχε διακριθεί για την έρευνά του στο γενετικό έλεγχο των ενζύμων, τους γενετικούς μηχανισμούς των μικροοργανισμών (βακτηρίων και ιών) και γενικότερα στην μοριακή βιολογία, υπήρξε μέλος του «Τάγματος της Απελευθέρωσης», που περιλαμβάνει όσους επιτέλεσαν ηρωικές πράξεις για την απελευθέρωση της Γαλλίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είχε γεννηθεί στο Νανσί το 1920 και άρχισε να σπουδάζει Ιατρική στο Παρίσι, αλλά διέκοψε τις σπουδές του το 1940 λόγω του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και κατατάχτηκε στις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις, αρχικά στο Λονδίνο και μετά στην Αφρική. Τραυματίστηκε σοβαρά κατά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία το 1944, παραμένοντας στο νοσοκομείο επί επτά μήνες.

Μετά την ανάρρωσή του, ολοκλήρωσε τις ιατρικές σπουδές του, στρεφόμενος τελικά στη βιολογία, αποκτώντας ένα δεύτερο διδακτορικό το 1954 από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Εργάστηκε υπό τον Αντρέ Λβοφ στο Ινστιτούτο Παστέρ, όπου το 1960 έγινε επικεφαλής του Τμήματος Γενετικής του Κυττάρου, ενώ μεταξύ 1982-1988 διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου. Από το 1964 υπήρξε καθηγητής στο Κολέγιο της Γαλλίας, όπου δημιουργήθηκε έδρα Γενετικής του Κυττάρου για τον ίδιο.

Υπήρξε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 1996, καθώς και ακαδημιών άλλων χωρών.

Η κηδεία του θα γίνει με τιμές την Τετάρτη στο στρατιωτικό μνημείο των Απομάχων («Λεζ Ενβαλίντ») στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα βιβλία του «Η λογική του ζώντος: Μια ιστορία της κληρονομικότητας», «Το παιγνίδι της εξέλιξης», «Σμιλεύοντας το εσώτερο άγαλμα» και «Το ποντίκι, η μύγα και ο άνθρωπος».

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr