Την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφισθεί μέχρι την Κυριακή, είπε τη Δευτέρα ο Γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε η κυβέρνηση να έχει κάνει ότι χρειάζεται εν όψει του Eurogroup της 13ης Μαΐου.

Μέχρι την Πέμπτη, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Θα κατατεθεί, αν δεν απατώμαι, την Πέμπτη. Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι. Τρέχουμε, βέβαια, να προλάβουμε, γιατί είναι πολλά τα θέματα», είπε.

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, με τη δόση δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Η εκταμίευση αναμένεται στα μέσα Μαΐου.

Ερωτηθείς, αν η κυβέρνηση προλαβαίνει μια έγκριση από το Euro Working Group την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός είπε ότι «δε νομίζω» και ότι πάμε «για τις 13 Μαΐου».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμα ότι υπάρχει συνεχής ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των συνεργατών των επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Το 2014 η ανάπτυξη

Σε συνέντευξή του στον Alpha, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, για το 2014, προβλέπουμε, έστω και μικρό θετικό πρόσημο, μπροστά από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά τον φόρο ακινήτων, δήλωσε ότι εφέτος θα εισπραχθεί μειωμένος κατά 15% μέσω της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι «από του χρόνου θα έχουμε έναν νέο ενιαίο φόρο, που δεν θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Τόνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής είναι να μειώνει φορολογικούς συντελεστές, για δε τον ΦΠΑ στην εστίαση ανέφερε ότι «αν και στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο, έχουμε ουσιαστικό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό -όπως είχαμε στο πρώτο τρίμηνο- τότε τα επιχειρήματά μας θα γίνουν πιο ισχυρά για να αρχίσουμε να μειώνουμε φόρους».

Αναφορικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε:

«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσουν οι υπάλληλοι που δεν αξιολογούνται θετικά και στη θέση τους θα προσληφθούν ισάριθμοι νέοι από την αγορά. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Γενικότερα μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση της ποιότητας. Το Δημόσιο έχει πολύ καλά στελέχη στο ηλικιακό εύρος από 32-42 έτη.

Μαζί με τον κ. Μανιτάκη θα προσπαθήσουμε να περάσουμε διάταξη που θα επιτρέπει την αξιοποίηση αυτών των πολύ ικανών στελεχών, των νέων παιδιών με τις καλές σπουδές και την επαρκή εμπειρία. Εάν μπορέσουμε να τους προωθήσουμε σε κορυφαίες θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση θα δείτε ένα Δημόσιο πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ