Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άνευ προηγουμένου επιχείρηση στη Βοστώνη για τον Τσετσένο καταζητούμενο

Άνευ προηγουμένου επιχείρηση στη Βοστώνη για τον Τσετσένο καταζητούμενο

Πρωτοφανούς κλίμακας επιχείρηση για τον εντοπισμό του δεύτερου δράστη της επίθεσης στο Μαραθώνιο της Βοστώνης βρίσκεται επί ώρες σε εξέλιξη στην πόλη: η αστυνομία αναζητά νεαρό άνδρα τσετσενικής καταγωγής που διαφεύγει μετά από καταδίωξη. Νεκρός είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του καταζητούμενου. Μεγάλο μέρος της Βοστώνης έχει «νεκρώσει». Οι πολίτες καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους· δεν κυκλοφορούν μέσα μεταφοράς. Εννέα χιλιάδες αστυνομικοί αναζητούν τον ύποπτο βομβιστή. Το χρονικό των εξελίξεων... Φωτορεπορτάζ.

Πρωτοφανούς κλίμακας επιχείρηση για τον εντοπισμό του δεύτερου δράστη της επίθεσης στο Μαραθώνιο της Βοστώνης βρίσκεται επί ώρες σε εξέλιξη στην πόλη: η αστυνομία αναζητά νεαρό άνδρα τσετσενικής καταγωγής που διαφεύγει μετά από καταδίωξη. Νεκρός είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του καταζητούμενου.

Μεγάλο μέρος της Βοστώνης έχει «νεκρώσει». Οι πολίτες καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους και να προφυλάσσονται. Δεν κυκλοφορούν μέσα μεταφοράς στην πόλη, ενώ διακόπηκαν «επ’ αόριστον» και τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων από και προς την πόλη.

Εννέα χιλιάδες αστυνομικοί αναζητούν τον ύποπτο βομβιστή, τον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, 19 ετών, που ζει στη Βοστώνη εδώ και αρκετά χρόνια. Κατά την αστυνομία είναι άτομο οπλισμένο και επικίνδυνο.

Για λόγους ασφαλείας, οι αστυνομικοί επρόκειτο να πραγματοποιήσουν και μια ελεγχόμενη έκρηξη στο Κέμπριτζ. Οι δύο Τσετσένοι αδελφοί ζούσαν την περιοχή αυτή, όπου βρίσκεται και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ), αστυνομικός φρουρός του οποίου σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της καταδίωξης των υπόπτων.

Ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ φέρεται να είναι το άτομο με το λευκό τζόκεϊ που είχε εντοπιστεί σε φωτογραφίες να περιφέρεται κοντά στο χώρο, όπου τοποθετήθηκαν οι βόμβες που εξερράγησαν στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 170.

Οι φωτογραφίες ενός άνδρα με λευκό τζόκεϊ και ενός με μαύρο είχαν δοθεί στη δημοσιότητα αργά την Πέμπτη από το FBI.

Ο ένοπλος που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία ήταν, όπως επίσης επιβεβαιώθηκε, ο αδελφός του, ονόματι Ταμερλάν Τσαρνάεφ, 26 ετών.

Ολόκληρη η πόλη της Βοστώνης έχει «νεκρώσει» και οι Αρχές καλούν τους κατοίκους να μένουν στα σπίτια τους και να προφυλάσσονται. Δεν κυκλοφορούν μέχρι νεωτέρας τα μαζικά μέσα μεταφοράς, πλην των ταξί των οποίων η κυκλοφορία επιτράπηκε εκ νέου.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων γύρω από την πόλη όρισε η πολιτική αεροπορία, το αεροδρόμιο Λόγκαν λειτουργεί κανονικά.

Ακυρώθηκαν ακόμη τα μαθήματα του MIT για την Παρασκευή, ενώ για λίγο έκλεισε και άλλη πανεπιστημιούπολη.

Έρευνες από σπίτι σε σπίτι, μερικές φορές και σε αυτοκίνητα αναφέρουν οι κάτοικοι σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα. Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις σε δημοσιογράφους και πολίτες να μην αναμεταδίδουν πληροφορίες για τις κινήσεις των Αρχών, όπως τις ακούν από τα σκάνερ της αστυνομίας.

Free live streaming by Ustream

Ενημερώθηκε ο Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα το απόγευμα της Παρασκευής ενημερώθηκε σε αίθουσα του Λευκού Οίκου από υψηλόβαθμους συμβούλους του για τις εξελίξεις που υπάρχουν στην έρευνα για τις επιθέσεις στη Βοστώνη.

Στην ενημέρωση μετείχαν ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ντόνιλον και η σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Λίζα Μόνακο και, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο και ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν.

Το χρονικό της καταδίωξης

Η περιπετειώδης νύχτα στη Βοστώνη άρχισε αργά την Πέμπτη (τοπική ώρα).

Στους χώρους του πανεπιστημίου έπεσαν γύρω στις 22:30 πυροβολισμοί και σκοτώθηκε ένας αστυνομικός της φρουράς του ΜΙΤ, έχοντας υποστεί πολλαπλά τραύματα. Ήταν ο 26χρονος Σον Κόλιερ.

Νωρίτερα κάμερες σε ένα μίνι μάρκετ σχετικά κοντά στο MIT είχαν εντοπίσει έναν από τους υπόπτους των επιθέσεων στον Μαραθώνιο κατά τη διάρκεια ληστείας.

Το πανεπιστήμιο κήρυξε συναγερμό, ενώ οι δύο, όπως φαίνεται, δράστες των πυροβολισμών στο ΜΙΤ έκλεψαν με την απειλή όπλου αυτοκίνητο, με το οποίο διέφυγαν.

Οι δράστες πήραν μαζί τους και τον οδηγό του αυτοκινήτου, τον οποίο άφησαν ελεύθερο περίπου μισή ώρα αργότερα σε βενζινάδικο. Ο οδηγός δεν τραυματίστηκε.

{{{ map }}} Εν τω μεταξύ, δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι οι δράστες είχαν φύγει από τους χώρους του και ήρε τον συναγερμό προς το προσωπικό και τους φοιτητές.

Η αστυνομία ξεκίνησε την καταδίωξη του οχήματος μέχρι το Γουότερταουν, προάστιο ακόμη δυτικότερα του ΜΙΤ και του κέντρου της Βοστώνης. Στη διάρκεια της καταδίωξης, οι δράστες φαίνεται ότι πέταξαν και εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αστυνομικούς που τους κυνηγούσαν, ενώ αντάλλασσαν πυρά.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και ένας από τους δράστες, του οποίου και τελικά ο θάνατος διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Έφερε πολλαπλά τραύματα από πυροβολισμούς και πιθανώς από θραύσματα ή αέρια έκρηξης.

Ο άνδρας που διέφυγε και καταζητούνταν ήταν ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024