Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν θα απελαθούν τα θύματα της Μανωλάδας, δήλωσε ο Ν.Δένδιας

Δεν θα απελαθούν τα θύματα της Μανωλάδας, δήλωσε ο Ν.Δένδιας

Στη Μανωλάδα έφθασε το πρωί της Παρασκευής, μαζί με κλιμάκια αστυνομικών και επιθεωρητών του υπ.Εργασίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας. Η κρατική μηχανή κινητοποιήθηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή για τις συνθήκες δουλείας που επικρατούν στην Μανωλάδα και τη δολοφονική επίθεση κατά μεταναστών. «Αυτό που συνέβη δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Ν.Δένδιας, ενώ τόνισε ότι δεν θα απελαθούν τα θύματα.

Στη Μανωλάδα έφθασε το πρωί της Παρασκευής, συνοδευόμενος από κλιμάκια αστυνομικών και επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας. Η κρατική μηχανή κινητοποιήθηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή για τις συνθήκες δουλείας που επικρατούν στη Μανωλάδα και τη δολοφονική επίθεση εναντίον των μεταναστών που διεκδίκησαν τα χρήματα για την εργασία τους στα φραουλοχώραφα.

«Αυτό που συνέβη είναι παντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Ν.Δένδιας, ενώ τόνισε ότι δεν θα απελαθούν τα θύματα.

Οι μετανάστες αυτοί αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση, καθώς εις βάρος των τριών επιστατών και του επιχειρηματία σχηματίζεται δικογραφία.

Ο Ν.Δένδιας επισκέφθηκε καταυλισμό μεταναστών, καθώς και τους τραυματίες που παραμένουν στο νοσοκομείο του Ρίου.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε: «Αυτό που συνέβη εδώ όχι μόνο αντίκειται στη νομιμότητα, αντίκειται ευθέως στην ιδέα της ανθρωπιάς. Είναι παντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας.

»Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση πέρασε σχετική διάταξη που επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Το νομοθέτημα υπεγράφη χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

»Δεν έχω όμως την παραμικρή δυσκολία να αποδεχθώ ότι όσον αφορά το ευρύτερο κράτος, ότι δεν υπήρξε πάντα παρόν, γι’αυτό χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται

»Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδείς από τα θύματα κρατείται ή υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί. Έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση».

Ο διεθνής σάλος και η κινητοποίηση

Από το πρωί της Πέμπτης, όταν έγιναν ευρύτερα γνωστά τα γεγονότα στη Μανωλάδα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε να κυκλοφορεί και σταδιακά να φουντώνει ένα κίνημα υπέρ της εφαρμογής μποϊκοτάζ στις φράουλες της Μανωλάδας. Πολλά από τα μηνύματα απευθύνονταν στο εξωτερικό.

Σύντομα με το θέμα ασχολήθηκαν όλα τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης. Η αρνητική προβολή της χώρας φαίνεται ότι κινητοποίησε τόσο τον κρατικό μηχανισμό, όσο και τους παραγωγούς της Μανωλάδας.

Πέντε υπουργοί εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταδίκαζαν τα γεγονότα, ενώ ανάλογη κινητοποίηση σημειώθηκε και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς φράουλας της περιοχής επιχείρησαν με ανακοινώσεις τους να πάρουν αποστάσεις από τη δράση του συλληφθέντα επιχειρηματία. Οι πρόεδροι δύο συνεταιρισμών φραουλοπαραγωγών της περιοχής με επιστολή τους παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί με τους μετανάστες και ζήτησαν τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα τη νόμιμη μετάκληση των εργατών με χορήγηση εξάμηνης βίζας.

Όπως παραδέχονται οι συνθήκες διαβίωσης των εργατών είναι άθλιες, αλλά όπως λένε δεν είναι σε θέση να λύσουν το πρόβλημα. Υποστηρίζουν ότι οι αμοιβές καλύπτουν το 50% του καλλιεργητικού κόστους και λένε ότι η καλλιέργεια που έχει τζίρο 95 εκατ. ευρώ (το 90% της παραγωγής εξάγεται) στηρίζεται στους παράνομους μετανάστες.

Δείτε:

Φωτογραφίες από τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας(Ιάκωβος Χατζησταύρου)




Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024