Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυτείες από την εποχή της δουλείας θυμίζουν τα φραουλοχώραφα στην Μανωλάδα

Φυτείες από την εποχή της δουλείας θυμίζουν τα φραουλοχώραφα στην Μανωλάδα

Εξοπλισμένοι με τρόπο που παραπέμπει στην εποχή της δουλείας στις φυτείες της Αμερικής ήταν ο κτηματίας και οι επιστάτες του, που πυροβόλησαν περίπου 200 μετανάστες από το Μπαγκλαντές, τραυματίζοντας 28 από αυτούς, επειδή διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών, στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Για «εικόνες ενός δουλεμπορικού Νότου» μίλησε ο Αντώνης Ρουπακιώτης· άμεση παρέμβαση της Πολιτείας στη Μανωλάδα ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη. Την περιοχή θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο Ν.Δένδιας.

Εξοπλισμένοι με τρόπο που παραπέμπει στην εποχή της δουλείας στις φυτείες της Αμερικής ήταν ο κτηματίας και οι επιστάτες του, που πυροβόλησαν περίπου 200 μετανάστες από το Μπαγκλαντές, τραυματίζοντας 28 από αυτούς, επειδή διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών, στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ Χρήστος Παρθένης.

Το γεγονός ότι η ένοπλη επίθεση δεν έγινε την ώρα της έντασης, αλλά λίγο αργότερα, εκτιμάται ότι υποδηλώνει εγκληματικές προθέσεις εκ μέρους των δραστών. Μάλιστα, με εντολή τού αρχηγού της ΕΛΑΣ στις έρευνες για την υπόθεση ενεπλάκη και το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να ερευνηθεί αν οι δράστες εμπλέκονται και σε άλλες περιπτώσεις βίας σε βάρος αλλοδαπών.

Όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία που σχηματίζεται αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, έναν 57χρονο, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 ετών, αναζητούνται, ενώ ένας από αυτούς έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες του βίντεο που μετέδωσε στο δικτυακό της τόπο και στο YouTube η εφημερίδα Καθημερινή, στο οποίο εμφανίζονται οι τραυματίες μετανάστες λίγα λεπτά μετά από τους πυροβολισμούς που δέχτηκαν:




Την περιοχή -συγκεκριμένα το αστυνομικό τμήμα Βάρδας- θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., τον γενικό επιθεωρητή αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, το διοικητή της υποδιεύθυνσης της οικονομικής αστυνομίας και τον προϊστάμενο αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας.

Το περιστατικό με τον Αιγύπτιο εργάτη

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, ο 27χρονος μαζί με έναν ακόμη Έλληνα, ο οποίος δεν συμμετείχε στα χτεσινά επεισόδια, είχε διαπληκτιστεί και πάλι με αλλοδαπούς εργάτες γιατί δεν τους πλήρωναν. Όταν ένας Αιγύπτιος εργάτης προσπάθησε να σταματήσει το αυτοκίνητο, με το οποίο επιχείρησαν να φύγουν, οι δύο Έλληνες έκλεισαν το παράθυρο πιάνοντας το χέρι του μετανάστη και τον έσυραν για αρκετή απόσταση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί το δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά το χτεσινό περιστατικό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παρθένης, υπήρξε διαπληκτισμός των μεταναστών με τους τρεις επιστάτες για την μη καταβολή δεδουλευμένων ημερομισθίων έξι μηνών, μετά τον οποίο οι τρεις αναζητούμενοι αποχώρησαν από το σημείο. Λίγη ώρα αργότερα επανήλθαν, κρατώντας δύο κυνηγετικά όπλα και ένα πιστόλι, και πυροβόλησαν προς το μέρος των συγκεντρωμένων αλλοδαπών.

Άμεσα χθες το απόγευμα συνελήφθη, στη Λάππα Αχαΐας, ο 57χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης-καλλιέργειας φράουλας, ενώ σήμερα το πρωί συνελήφθη, στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το βράδυ και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις αναζητούμενους, οι οποίοι είναι φίλοι του.

Στην κατοχή τού 38χρονου και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα κυνηγετικό όπλο, του οποίου η άδεια κατοχής είχε λήξει.

Στον χώρο του περιστατικού οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, δεκαπέντε σιδερένιους σωλήνες και δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα.

Κανείς τραυματίας δεν κινδυνεύει

Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι από τους συνολικά επτά αλλοδαπούς, οι οποίοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής.

Για όλες τις αστυνομικές ενέργειες και την εξέλιξη των περιστατικών ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.

Την προανάκριση και τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας.

Σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες της αστυνομίας, ο κ. Παρθένης ανακοίνωσε ότι με την ψήφιση πριν από εννέα ημέρες του νέου νόμου του υπουργείου Εργασίας δίνονται πλέον αρμοδιότητες για την ανασφάλιστη εργασία και στην Οικονομική Αστυνομία της ΕΛΑΣ. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, που εκκρεμεί, θα ξεκινήσουν συστηματικοί έλεγχοι σε ολόκληρη την επικράτεια για το ζήτημα αυτό.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ ανέφερε: «Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι τόσο η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας είναι αποφασισμένη να πατάξει τέτοιου είδους φαινόμενα εκμετάλλευσης αλλοδαπών, τα οποία προσβάλλουν τον πολιτισμό της χώρας μας».

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία σύλληψη παράνομου μετανάστη, μετά το αιματηρό περιστατικό.

Κουβέλης: Ρατσιστικό κρούσμα

Τον αποτροπιασμό του για το απαράδεκτα ρατσιστικό κρούσμα στη Μανωλάδα Ηλείας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ξεκινώντας την ομιλία του σε εκδήλωση του κόμματός του για την κοινωνική προστασία και τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους.

«Πρόκειται για ύβρη στον άνθρωπο και στα δικαιώματά του» σημείωσε ο κ. Κουβέλης και ζήτησε να επιληφθεί η δικαιοσύνη και να επιβάλει το νόμο.

«Εικόνες ενός δουλεμπορικού Νότου»

Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης στις δηλώσεις του, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση εναντίον μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα.

«Η βάρβαρη και απάνθρωπη ένοπλη επίθεση ελλήνων εργοδοτών κατά εργαζομένων μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας ανασύρει απεχθείς εικόνες ενός δουλεμπορικού Νότου που στη χώρα μας δεν έχουν καμία θέση.

»Εκφράζω τον αποτροπιασμό και τη βαθιά ανησυχία μου για το φαινόμενο αυτό και τονίζω ότι η πολιτεία θα επιβάλει την τήρηση της νομιμότητας και θα δώσει άμεση απάντηση στην εγκληματική αυτή ενέργεια. Ήδη απευθύνθηκα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών.

»Ωστόσο και η κοινωνία πρέπει να αποδοκιμάσει παρόμοιες συμπεριφορές αλλά και όποιες πολιτικές δυνάμεις τις στηρίζουν» είπε ο κ. Ρουπακιώτης.

«Να μην γίνουν δύο φορές θύματα»

«Χρειάζεται επειγόντως και η λήψη μέτρων για την προστασία των θυμάτων που είναι ουσιώδεις μάρτυρες για τη δίκη που θα ακολουθήσει» τόνισε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Όπως δήλωσε η κ. Γεννηματά, «τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, ρατσιστικής βίας αλλά και τα θύματα καταχρηστικών όρων εργασίας δικαιούνται άδεια διαμονής σύμφωνα με το νόμο 3386/05. Αυτό αφορά και αυτούς που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Στην περίπτωση της Νέας Μανωλάδας δεν πρέπει να γίνουν δεύτερη φορά θύματα».

Αναφέρει επίσης ότι «οι αιτήσεις υποβάλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα. Ο υπουργός έχει υποχρέωση, κατ’ εξαίρεση, να στείλει κλιμάκιο στην περιοχή που επί τόπου θα προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες».

Παρέμβαση Συνήγορου του Πολίτη

Την άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική παρέμβαση της Πολιτείας, για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών στις καλλιέργειες φράουλας στη Νέα Μανωλάδα, ζήτησε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ο Συνήγορος καλεί εκ νέου το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, το δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και την Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να διασφαλίσουν ότι:

– τηρούνται οι προβλεπόμενοι από το νόμο όροι και συνθήκες εργασίας και οι εργαζόμενοι ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους,

– το σύνολο των εργαζομένων έχουν υπαχθεί στον οικείο ασφαλιστικό φορέα και διαθέτουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη,

– στα ενοικιαζόμενα στους εργαζομένους καταλύματα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης,

– οι εργαζόμενοι συναλλάσσονται ελεύθερα στο πλαίσιο της νομιμότητας,

– οι εργοδότες δεν ασκούν οποιαδήποτε μορφή παράνομου ελέγχου στους εργαζομένους μέσω παρεχόμενης ιδιωτικής «προστασίας».

Δείτε:

Φωτογραφίες από τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας (Ιάκωβος Χατζησταύρου)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024