Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης για γρήγορη ανάρρωση

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης για γρήγορη ανάρρωση

Περισσότερες από 15 εκατομμύρια επεμβάσεις χειρουργικής αποκατάστασης της κήλης πραγματοποιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο και η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση του προβλήματος με χρήση πλέγματος αποδεικνύεται ως η βέλτιστη λύση.

Περισσότερες από 15 εκατομμύρια επεμβάσεις χειρουργικής αποκατάστασης της κήλης πραγματοποιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο και η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση του προβλήματος με χρήση πλέγματος αποδεικνύεται ως η βέλτιστη λύση.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η αντιμετώπιση της κήλης είναι η συχνότερη χειρουργική επέμβαση στον τομέα της γενικής χειρουργικής, παγκοσμίως, με αυξητική τάση.

«Δυστυχώς η κήλη τείνει να γίνει μάστιγα στο δυτικό και αναπτυσσόμενο κόσμο καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε ετήσια αύξηση 4%. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην κατακόρυφη αύξηση της παχυσαρκίας και της χρόνιας δυσκοιλιότητας, καθώς και της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, που αποτελούν βασικούς παράγοντες πρόκλησης της πάθησης», εξηγεί ο Δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διόγκωσης του προβλήματος είναι, ότι μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κάθε χρόνο πάνω από πέντε εκατομμύρια άτομα αναζητούν ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κήλης.

Η πάθηση αφορά άνδρες και γυναίκες σε αναλογία 2:1. Δυστυχώς, με το πέρασμα των χρόνων η κήλη -κυρίως λόγω παχυσαρκίας- εμφανίζεται σε νέους κάτω των 30 χρόνων.

Η κήλη δημιουργείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποία βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου. Ο ασθενής νιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω, όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο.

Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, ενώ μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε είναι πιθανή η διάτρηση του εντέρου και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες.

Οι συχνότερες μορφές κήλης είναι:

  • Βουβωνοκήλη ( η συχνότερη μορφή -το 2%- στους άνδρες),
  • Ομφαλοκήλη (εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες)
  • Μηροκήλη (αποτελεί το 5%-7% του συνόλου των κηλών -κυρίως σε παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες)
  • Κοιλιοκήλη (κήλη λευκής γραμμής, μετεγχειρητική κήλη)
  • Επιγαστρική (οι άνδρες τρείς φορές πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες. Εμφανίζεται μεταξύ 20 και 50 χρόνων)
  • Μετεγχειρητική (στην περιοχή της τομής προηγηθείσης χειρουργικής επέμβασης)

Διάφοροι είναι οι παράγοντες και οι καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, που ευνοούν τη δημιουργία της κήλης.

Οι πιο σημαντικοί είναι:

  • Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση)
  • Διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή)
  • Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, χρόνιο αλλεργικό φτέρνισμα, βαριά χειρωνακτική εργασία)
  • Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).

«Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κήλης είναι ο χειρουργικός», υπογραμμίζει ο Δρ Ξιάρχος προσθέτοντας ότι η εξέλιξη της χειρουργικής με την χρησιμοποίηση πλέγματος έχει μειώσει κατακόρυφα τις υποτροπές, που συνοδεύονταν από μια άκρως επώδυνη μετεγχειρητική πορεία.

Η πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση έγινε τα τελευταία 15 χρόνια με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης με χρήση πλέγματος. Κι αυτό γιατί το ποσοστό υποτροπής πλέον είναι κάτω του 2%, όταν η επέμβαση γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό. Μάλιστα τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι η βασική τεχνική αντιμετώπιση της πάθησης.

Συγκεκριμένα η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης έχει σαφή πλεονεκτήματα όπως:

  • Απουσία τομών
  • Μηδαμινή απώλεια αίματος
  • Ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία
  • Μηδαμινά ποσοστά υποτροπής
  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Στην περίπτωση μη αντιμετώπισης της κήλης εγκυμονεί ο κίνδυνος επιδείνωσης με το πέρασμα του χρόνου και ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και στο σημείο της επείγουσας χειρουργικής αντιμετώπισης.

Εάν υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα κήλης τότε άμεσα θα πρέπει να συμβουλευθείτε χειρουργό, διότι δεν υπάρχει πιθανότητα αυτό-αποκατάστασης της κήλης.

Η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης έχει χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών, δίνει τέλος στα συνοδά ενοχλήματα και προλαμβάνει περαιτέρω επιπλοκές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η χρόνια χρήση κηλεπιδέσμου, αφού δεν διορθώνει την κατάσταση, παρά μόνο επιδεινώνει τις συνθήκες του χειρουργείου και μετατρέπει συχνά μια κήλη από «ανατάξιμη» σε «μη ανατάξιμη», λόγω των συμφύσεων που δημιουργεί.

health.in.gr

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024