Συγκρούσεις κρατουμένων με τους δεσμοφύλακες στο Γκουαντάναμο
Το Γκουαντάναμο «εξερράγη» από τη συσσωρευμένη ένταση μηνών με ταραχές μεταξύ κρατουμένων και δεσμοφυλάκων, όταν οι δεσμοφύλακες προσπάθησαν να μετακινήσουν τους κρατουμένους -ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε απεργία πείνας- σε μονά κελιά. Οι κρατούμενοι αντέδρασαν χτυπώντας τους δεσμοφύλακες με αυτοσχέδια ρόπαλα και οι στρατιωτικές δυνάμεις απάντησαν με πλαστικές σφαίρες. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, δεν σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί.
Το Γκουαντάναμο «εξερράγη» από τη συσσωρευμένη ένταση μηνών με ταραχές μεταξύ κρατουμένων και δεσμοφυλάκων, όταν οι δεσμοφύλακες προσπάθησαν να μετακινήσουν τους κρατουμένους -ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε απεργία πείνας- σε μονά κελιά. Οι κρατούμενοι αντέδρασαν χτυπώντας τους δεσμοφύλακες με αυτοσχέδια ρόπαλα και οι στρατιωτικές δυνάμεις απάντησαν με πλαστικές σφαίρες. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, δεν σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί.
Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις προσπάθησαν να κλείσουν χώρο στο Camp 6 στον οποίο οι κρατούμενοι, ανάμεσά τους και απεργοί πείνας, μπορούσαν να βρίσκονται από κοινού. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, οι κρατούμενοι είχαν καλύψει τις κάμερες ασφαλείας στο χώρο.
Όταν οι δεσμοφύλακες προσπάθησαν να απομακρύνουν τους κρατουμένους και να τους μεταφέρουν σε μονά κελιά, αυτοί άρχισαν να αντεπιτίθενται με ξύλα από σκούπες και σφουγγαρίστρες. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, οι δεσμοφύλακες απάντησαν κάνοντας χρήση «μη θανάσιμων πυρών».
Ανάμεσα στα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν και πλαστικές σφαίρες. Από αυτές, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, χτυπήθηκε τουλάχιστον ένας κρατούμενος αλλά υπέστη μόνο μώλωπες.
Μία ημέρα νωρίτερα, αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού είχε ολοκληρώσει την επίσκεψή της στη φυλακή για να αξιολογήσει την κατάσταση των απεργών πείνας.
Το Camp 6 όπου σημειώθηκαν τα περιστατικά είναι τμήμα του Γκουαντάναμο στο οποίο έχουν μεταφερθεί κρατούμενοι που έχουν επιδείξει «καλή διαγωγή», και όπου έχουν τη δυνατότητα να τρώνε και να προσεύχονται μαζί, να αυλίζονται για αρκετές ώρες και να έχουν πρόσβαση σε τηλεόραση.
Εκεί βρίσκονταν οι περισσότεροι από τους αρχικά 166 απεργούς πείνας, από τους οποίους σύμφωνα με τη διοίκηση του Γκουαντάναμο συνεχίζουν την απεργία 70.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Αυτοψία στο δωμάτιο που βρισκόταν η Μυρτώ – Κρίσιμα στοιχεία από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου αναμένει η ΕΛ.ΑΣ.
- Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγκτσί θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα – Η Ρωσία επιβεβαιώνει την επίσκεψη
- Αντιπολεμική συναυλία για τη Γάζα: Κατάμεστα τα Προπύλαια – Ετοιμάζεται νέα ελληνική αποστολή του Global Sumud Flotilla
- ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 3-0 σετ: Εύκολα το 1-1 στη σειρά των τελικών ο «δικέφαλος» (vid)
- Η Έμιλι Μπλαντ παραδέχεται ότι μερικές φορές η Μέριλ Στριπ την «φόβιζε»
- Αντιφασιστική πορεία ενάντια στο άνοιγμα γραφείων του Εθνικού Μετώπου στους Αμπελόκηπους
- AI και πυρηνικός όλεθρος: Η αυτοματοποίηση της διοίκησης και ο κίνδυνος του αστραπιαίου πολέμου
- ΑΕΛ Novibet – Πανσερραϊκός 0-1: Μία ευκαιρία οι Σερραίοι, ένα «χρυσό» γκολ παραμονής! (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442