Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκκληση για ειρήνη και διάλογο στην Κορεατική Χερσόνησο από την Κίνα

Έκκληση για ειρήνη και διάλογο στην Κορεατική Χερσόνησο από την Κίνα

Η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός είπε ο κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, μετά από συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο. Τόσο ο Λι Κετσιάνγκ, όσο και ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών έκαναν έκκληση για ειρήνη και διάλογο στην περιοχή. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Πιονγιάνγκ για αποκλιμάκωση της έντασης.

Η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός είπε ο κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, μετά από συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο.

«Όλες οι πλευρές φέρουν την ευθύνη για την τήρηση της ειρήνης στην περιοχή και της ασφάλειας και θα είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες» δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν ακόμη ότι η κορεατική χερσόνησος θα πρέπει να αποπυρηνικοποιηθεί, ανακοίνωσαν ανώτατοι διπλωμάτες και από τις δύο χώρες.

Από την πλευρά του, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι έκανε και αυτός έκκληση για ειρήνη, διάλογο και αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε το Σάββατο στην Κίνα, σε μια προσπάθεια να την πείσει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Πιονγιάνγκ για αποκλιμάκωση της έντασης.

Μιλώντας στον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια «κρίσιμη στιγμή με κάποιες μεγάλες προκλήσεις». Πρόσθεσε ότι δεν μιλά μόνο για τη Βόρειο Κορέα, αλλά και για «την πρόκληση του Ιράν και των πυρηνικών όπλων, της Συρίας και της Μέσης Ανατολής, των οικονομιών σε ολόκληρο τον κόσμο που χρειάζονται ενίσχυση».

Τόνισε ότι η Κίνα ως στενότερος σύμμαχος της Πιονγιάνγκ θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες και να καλέσει την Βόρειο Κορέα σε αυτοσυγκράτηση.

Μετά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ, ο αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές.

Από την πλευρά του, ο κινέζος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα της Βορείου Κορέας, τόνισε, πάντως, ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ βρίσκονται «σε ένα νέο ιστορικό στάδιο και έχουν κάνει μια καλή αρχή».

Την Παρασκευή ο Τζον Κέρι είχε επισκεφθεί τη Σεούλ, απ’ όπου κάλεσε το Πεκίνο να κάνει περισσότερα ώστε να εμποδίσει τον σύμμαχό του που έχει απειλήσει με θερμοπυρηνικό πόλεμο τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Κλιμακώνοντας την πολεμική ρητορική της και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του κινέζου γείτονά της, η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε στην ανατολική ακτή της δύο πυραύλους Μουσουντάν, βεληνεκούς 4.000 χλμ., ικανούς να πλήξουν τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και το αμερικανικό νησί Γκουάμ.

Η ενδεχόμενη πυραυλική δοκιμή μπορεί να γίνει γύρω στις 15 Απριλίου, ημέρα γέννησης του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024