Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο εν όψει της κηδείας της Θάτσερ

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο εν όψει της κηδείας της Θάτσερ

Ένα τεράστιο «πάρτι» για τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ ετοιμάζουν για αύριο, Σάββατο, οργανώσεις αναρχικών, βετεράνοι ανθρακωρύχοι και εκπρόσωποι συνδικάτων στην πλατεία Τραφάλγκαρ εν μέσω του Λονδίνου. Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας μέχρι και την ημέρα της κηδείας, καθώς η αστυνομία εκφράζει φόβους για ταραχές.

Ένα τεράστιο «πάρτι» για τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ ετοιμάζουν για αύριο, Σάββατο, οργανώσεις αναρχικών, βετεράνοι ανθρακωρύχοι και εκπρόσωποι συνδικάτων στην πλατεία Τραφάλγκαρ εν μέσω του Λονδίνου. Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας μέχρι και την ημέρα της κηδείας, καθώς η αστυνομία εκφράζει φόβους για ταραχές.

Οργανώσεις αναρχικών όπως οι «Ταξικός Αγώνας» και «Αναρχικός όχλος του Λονδίνου», μαζί με βετεράνους ανθρακωρύχους από τη βόρεια Αγγλία και εργατικά συνδικάτα που η Μάργκαρετ Θάτσερ θα… γιορτάσουν τον θάνατο της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας στο κέντρο του Λονδίνου.

Χιλιάδες αντι-θατσερικοί διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Στο ίδιο σημείο είχαν σημειωθεί βίαια επεισόδια το 1990 κατά ενός αντιλαϊκού νόμου που προωθούσε η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές σκοπεύουν να τοποθετήσουν στην πλατεία ένα τεράστιο άγαλμα της Μάργκαρετ Θάτσερ και στη συνέχεια να το γκρεμίσουν.

Εδώ και δέκα χρόνια ετοιμαζόταν το πάρτι αυτό, το οποίο αναρχικοί και βετεράνοι συνδικαλιστές είχαν πει ότι θα γίνει το πρώτο Σάββατο μετά τον θάνατο της Θάτσερ.

Ενδεικτικό του μίσους που νιώθουν αρκετοί Βρετανοί απέναντι στη Θάτσερ, είναι το γεγονός ότι στα πάρτι ακούγεται το τραγούδι από την ταινία Ο Μάγος του Οζ «Ding Dong!The Witch Is Dead» (Ντινγκ, ντονγκ! Η μάγισσα είναι νεκρή), το οποίο ανέβηκε στο top 10 των βρετανικών τσαρτ.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνει το Λονδίνο και για την ημέρα της κηδείας (την Τετάρτη 17 Απριλίου), αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, εξαιτίας φόβων ότι διαδηλωτές αντίθετοι με τη θατσερική πολιτική μπορεί να βγουν στους δρόμους και να προκαλέσουν επεισόδια.

Η αστυνομική επιχείρηση ασφαλείας την ημέρα της κηδείας θα είναι μεγαλύτερη και από εκείνη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Σε ανακοίνωσή τους, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η Αστυνομία του Σίτι -του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου- και η Τροχαία εργάζονται «για να εξασφαλίσουν ότι εκείνη την ημέρα όλα θα κυλήσουν ομαλά».

Αστυνομικοί θα παραταχθούν σε όλη την πορεία της κηδείας, ενώ κινητές ομάδες θα είναι έτοιμες να σταλούν, όπου χρειαστεί.

Τουλάχιστον 700 στρατιώτες θα παραταχθούν κατά μήκος της πορείας που θα ακολουθήσει η τελετή, ενώ τρεις μπάντες θα έχουν καλυμμένα τα τύμπανά τους με μαύρο πανί.

Χιλιάδες οι προσκεκλημένοι

Όλοι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ -και οι υπόλοιποι βρετανοί πρωθυπουργοί- και πλήθος ξένων ηγετών έχουν προσκληθεί στην κηδεία της Μ.Θάτσερ την ερχόμενη Τετάρτη, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκπρόσωπος της οικογένειας Ρίγκαν θα παραστεί στην κηδεία, καθώς η υγεία της Νάνσι Ρίγκαν θεωρείται πολύ εύθραυστη για να ταξιδέψει.

Στην κηδεία δεν θα παραστεί ούτε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ούτε ο γιος του, Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

Περίπου 2.000 προσκλήσεις εστάλησαν για την κηδεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί με στρατιωτικές τιμές. Ο Καθεδρικός του Αγίου Παύλου έχει χωρητικότητα 2.300 ατόμων και εκείνη την ημέρα αναμένεται να είναι γεμάτος.

Διαφορετικά χρώματα χρησιμοποιήθηκαν για να ορίσουν στους προσκεκλημένους πού θα κάτσουν ενώ λεπτομέρειες για το επίσημο ντύσιμο θα σταλούν με τις προσκλήσεις.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει επιβεβαιώσει ότι στην κηδεία θα παραστούν η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος.

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δεν πρόκειται να παραστεί για λόγους υγείας.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι προσκλήθηκε και ο πρεσβευτής της Αργεντινής, όπως και άλλοι πρέσβεις. Ωστόσο, δεν εστάλη πρόσκληση στην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες.

Ανάμεσα στους άλλους προσκεκλημένους είναι η Χίλαρι Κλίντον, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και εκπρόσωπος του Νέλσον Μαντέλα. Υπενθυμίζεται ότι η «Σιδηρά Κυρία» είχε αποκαλέσει τον Μαντέλα «τρομοκράτη».

Υπενθυμίζεται ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ, που απεβίωσε τη Δευτέρα, σε ηλικία 87 ετών, ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 ως το 1990 και η κηδεία της θα να γίνει την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

Χαιρετισμός με όπλο θα ακουστεί από τον Πύργο του Λονδίνου, ενώ το φέρετρο θα κουβαλούν στρατιώτες που είχαν άμεση σχέση με τον Πόλεμο στα Φώκλαντς.

Μνημείο ετοιμάζει το Λονδίνο

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για τη δημιουργία ενός μνημείου, αφιερωμένου στη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ωστόσο, ένα δείγμα του τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα τέτοιο μνημείο, αποτελεί ένα περιστατικό που συνέβη πριν από δέκα χρόνια. Το άγαλμα του γλύπτη Νιλ Σίμονς που εκτίθετο σε γκαλερί του Λονδίνου… αποκεφαλίστηκε το 2002 από έναν θεατρικό παραγωγό, ο οποίος είπε ότι «είναι καλύτερο έτσι».

«Θα είναι ένα μνημείο μίσους και η πλατεία Τραφάλγκαρ θα κατακλυστεί από πολίτες από το Βορρά που θα έρχονται να εκφράζουν την οργή τους» είπε ένας 57χρονος πολίτης από τη Γλασκώβη.

«Νομίζω ότι (το μνημείο) θα είναι καλή ιδέα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο άνδρες εδώ» είπε η 20χρονη Μία Κουκ, λέγοντας ότι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε πολλά για τη χώρα.

Όταν το 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός μπρούτζινου αγάλματος στην Βουλή των Κοινοτήτων, η Μάργκαρετ Θάτσερ είπε: «Θα προτιμούσα το σίδερο, αλλά και ο μπρούτζος κάνει. Δεν θα σκουριάσει. Και αυτή τη φορά, ελπίζω ότι το κεφάλι θα παραμείνει στη θέση του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024