Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Την ερχόμενη Δευτέρα συζητείται στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Για το θέμα υπήρξε αντίδραση και από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία χαρακτήρισε άστοχες τις πρόσφατες δηλώσεις του Β.Σόιμπλε.

Την ερχόμενη Δευτέρα συζητείται στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Για το θέμα υπήρξε αντίδραση και από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία χαρακτήρισε άστοχες τις πρόσφατες δηλώσεις του Β.Σόιμπλε.

Στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ασκήσει το δικαίωμά της για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Η ΔΗΜΑΡ συνδέει αυτή την ενέργεια με «τα ηθικά και πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτές τις υποθέσεις κι έχουν αξία και για την ιστορική δικαίωση των αγώνων του ελληνικού λαού» όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.

Καταλήγοντας η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι «προφανώς η έγερση αυτών των θεμάτων δεν αποτελεί αντίβαρο στα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων και από αυτήν την άποψη ήταν απολύτως άστοχες οι δηλώσεις του Β.Σόιμπλε».

Τις δηλώσεις Σόιμπλε σχολίασε και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, στην οποία αναφέρει:

«Ο Β.Σόιμπλε, εκτός από ‘ηγεμόνας’ των κρατών της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητος. Η δήλωσή του αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Β΄Παγκόσμιου πόλεμου.

» Είναι αγνώμων, γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί; Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε.»

Στο θέμα αναφέρθηκε εκ νέου την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είναι μέγιστο εθνικό ζήτημα η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

«Οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι σε αυτό το μέγα εθνικό θέμα» τόνισε, ενώ υπενθύμισε ότι ο ίδιος, από τον περασμένο Ιανουάριο, είχε θέσει το ζήτημα στον Σόιμπλε με το σκεπτικό, όπως είπε, ότι «δεν μπορεί να ζητάτε μόνο από ένα λαό που έχει εξοντωθεί, αλλά έχετε και εσείς υποχρεώσεις. Ιστορικές υποχρεώσεις, που οφείλετε να τις εκπληρώσετε, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στην ανθρωπότητα που σας παρακολουθεί».

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Νότης Μαριάς τόνισε ότι η εγγραφή των γερμανικών αποζημιώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό και η τιτλοποίηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου είναι η κατάλληλη απάντηση στις δηλώσεις Σόιμπλε.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Sports in

    Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

    Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 26 Απριλίου 2024