Αρνητική για την αξιολόγησή τους η κρατικοποίηση ΕΤΕ-Eurobank, λέει η Moody’s
Αρνητική για την πιστοληπτική τους αξιολόγηση αποτελεί η αδυναμία της Εθνικής και της Eurobank να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές, γεγονός που θα οδηγήσει στην πλήρη κρατικοποίησή τους, εκτιμά η Moody's. «Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα στην Κύπρο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση να αναβληθεί η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα- επιπλέον των δυσκολιών τους στην άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα» αναφέρει σε σχετική ανάλυση.
Αρνητική για την πιστοληπτική τους αξιολόγηση αποτελεί η αδυναμία της Εθνικής και της Eurobank να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές, γεγονός που θα οδηγήσει στην πλήρη κρατικοποίησή τους, εκτιμά η Moody’s.
Όπως αναφέρεται στο σχόλιο του αντιπροέδρου και τραπεζικού αναλυτή του οίκου, Νώντα Νικαλαΐδη, η κρατικοποίηση των δύο τραπεζών θα επηρεάσει πιθανόν αρνητικά την εταιρική διακυβέρνηση, τη διαχείριση κινδύνων και την ανταγωνιστικότητα των δύο τραπεζών και θα σημάνει την απώλεια των συνεργειών και των εξοικονομήσεων κόστους που προβλέπονταν από το σχέδιο της συγχώνευσής τους.
«Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα στην Κύπρο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση να αναβληθεί η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα- επιπλέον των δυσκολιών τους στην άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα» αναφέρεi.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Η κρατικοποίηση θα είναι αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών, επειδή πιθανόν:
- θα εξαλείψει την ανεξαρτησία των διοικητικών συμβουλίων τους και θα εξασθενήσει την εταιρική διακυβέρνησή τους,
- θα εξασθενήσει τη διαχείριση των κινδύνων και θα οδηγήσει πιθανόν σε πιστωτικές αποφάσεις στη βάση μη εμπορικών κριτηρίων
- θα περιπλέξει τις λειτουργίες με την αναδιάρθρωση της διοίκησης στο ανώτατο επίπεδο και θα εξασθενήσει την ικανότητα των τραπεζών να αντιδρούν στις εξελίξεις στις αγορές, καθιστώντας τις λιγότερο ανταγωνιστικές. Πολλά από αυτά ήταν χαρακτηριστικά άλλων κρατικών τραπεζών στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα χρόνια» σημειώνεται στο σχόλιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γαλλία: Ελεγχόμενη έκρηξη βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στο Παρίσι
- Έντι Μέρφι: Συγκίνηση και αποθέωση σε μια βραδιά-ορόσημο για την καριέρα του
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Δεν καταφέρνει να σκοράρει σε τετ α τετ ο Ελ Κααμπί (vid)
- Φωτιά στη Σκιάθο: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στο πευκοδάσος
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Σπουδαία απόκρουση του Τζολάκη σε σουτ του Ταμπόρδα (vid)
- Λέσβος: Σε τροχιά σύγκρουσης οι κτηνοτρόφοι στον Μεσότοπο – «Δεν δεχόμαστε να πίνουμε νερό με το αίμα των σφαγμένων ζώων μας»
- Νίκολιτς: «Να απολαύσουμε τη στιγμή, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα»
- «Έχετε κράτηση;»: Ο παραλογισμός που μας έκανε να νοσταλγούμε τα παλιά στέκια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/neom-SUIMrEKVOXc-unsplash-315x220.jpg)































![Φαράγγι του Βίκου: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης τουρίστριας από μονοπάτι [video]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/hans-jurgen-mager-YzHeLq_kvH4-unsplash-1-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442