Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η κληρονομιά της Θάτσερ εξακολουθεί να διχάζει τη Βουλή της Βρετανίας

Η κληρονομιά της Θάτσερ εξακολουθεί να διχάζει τη Βουλή της Βρετανίας

Για την κληρονομιά της «Σιδηράς Κυρίας» που δίχασε και διχάζει ακόμη συζήτησε η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων σε μία σπάνια, μαραθώνια συνεδρίαση για το πολιτικό φαινόμενο Θάτσερ, που αποκατάστησε την εμπιστοσύνη και την υπερηφάνεια της χώρας της, αλλά έγινε ταυτόχρονα πηγή μίσους με τις αδιάλλακτες πολιτικές της. «Έκανε τη χώρα μας ξανά μεγάλη» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον αποτίοντας φόρο τιμής. Στην... αντίπερα όχθη πολλοί βουλευτές των Εργατικών αρνήθηκαν να παραστούν στη συνεδρίαση.

Για την κληρονομιά της «Σιδηράς Κυρίας» που δίχασε και διχάζει ακόμη συζήτησε η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων σε μία σπάνια, μαραθώνια συνεδρίαση για το πολιτικό φαινόμενο Θάτσερ, που αποκατάστησε την εμπιστοσύνη και την υπερηφάνεια της χώρας της, αλλά έγινε ταυτόχρονα πηγή μίσους με τις αδιάλλακτες πολιτικές της.

«Έκανε τη χώρα μας ξανά μεγάλη» δήλωσε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αποτίοντας φόρο τιμής στην Μάργκαρετ Θάτσερ. Στην… αντίπερα όχθη πολλοί βουλευτές των Εργατικών αρνήθηκαν να παραστούν στη συνεδρίαση, ενδεικτικό της πόλωσης και του διχασμού που προκαλεί μέχρι σήμερα η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων επανήλθε εκτάκτως την Τετάρτη από τη διακοπή των εργασιών της για το Πάσχα για μία ειδική συνεδρίαση επτάωρης διάρκειας αφιερωμένη στην Μάργκαρετ Θάτσερ. Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή ανακαλείται από αργία εξαιτίας του θανάτου δημόσιου προσώπου αφότου απεβίωσε η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ το 2002.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη επτάωρη διάρκεια της συνεδρίασης (ανάλογες συνεδριάσεις για πρώην πρωθυπουργούς είναι πολύ σύντομες) καταδεικνύει πόσο «ζωντανή» παραμένει στη μνήμη η ηγέτις που κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και άλλαξε πρόσωπο στη βρετανική πολιτική.

«Ας είναι αυτός ο επικήδειός της: Ότι έκανε τη χώρα μας ξανά μεγάλη» τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον αποτίοντας φόρο τιμής στην Θάτσερ. «Οριοθέτησε και ξεπέρασε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής της. Ήταν μία εξαιρετική ηγέτις και εξαιρετική γυναίκα» σημείωσε υπεραμυνόμενος της σύγκλησης της Βουλής των Κοινοτήτων για αυτή την ειδική συνεδρίαση.

«Είναι σωστή η σύγκληση της Βουλής για να εκφράσουμε το σεβασμό μας» είπε ο Κάμερον.

Βρετανοί βουλευτές χαιρέτισαν «τα επιτεύγματα της Μάργκαρετ Θάτσερ» -από την ιδιωτικοποίηση των δυσκίνητων κρατικών βιομηχανιών έως την ανάκτηση των Φώκλαντς μετά την εισβολή της Αργεντινής το 1982.

Άλλοι συνάδελφοί τους, ωστόσο, έφεραν στο προσκήνιο τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής της ελεύθερης αγοράς -ανεργία, διαλυμένες βιομηχανίες.

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Έντ Μίλιμπαντ υπογράμμισε πως η Θάτσερ ήταν «μία μοναδική και επιβλητική φυσιογνωμία […] η πρωθυπουργός που καθόρισε την εποχή της». Όμως, επισήμανε πως διαφωνεί με τις περισσότερες επιλογές της. Υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων των ανθρακωρύχων αφέθηκαν «οργισμένοι και εγκαταλελειμμένοι», τονίζοντας επίσης ότι οι ομοφυλόφιλοι ένιωθαν στιγματισμένοι.

Πολλοί βουλευτές των Εργατικών αρνήθηκαν να παραστούν στη συνεδριάση. «Καλύτερα να με έβαζαν σε θάλαμο βασανιστηρίων» είπε, ενδεικτικά, η βουλευτής των Εργατικών Ρόνι Κάμπελ, η περιφέρεια της οποίας στη βόρεια Αγγλία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις μεταρρυθμίσεις της Θάτσερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024