Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η Μάργκαρετ Θάτσερ που δίχασε και διχάζει ακόμη

Μια νέα λέξη, ο «θατσερισμός» μπαίνει τη δεκαετία του '80 στο λεξιλόγιο των Βρετανών. Η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει στη μνήμη ως «Σιδηρά Κυρία» που αναδιοργάνωσε τη χώρα, ακολουθώντας μια αδιάλλακτη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική που δίχασε και διχάζει ακόμη. Ποιο ήταν το «πολιτικό φαινόμενο» Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι δηλώσεις της που έμειναν στην ιστορία. Φωτορεπορτάζ...

Μια νέα λέξη, ο «θατσερισμός» μπαίνει τη δεκαετία του ’80 στο λεξιλόγιο των Βρετανών. Η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει στη μνήμη ως «Σιδηρά Κυρία» που αναδιοργάνωσε τη χώρα, ακολουθώντας μια αδιάλλακτη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική που δίχασε και διχάζει ακόμη. Ποιο ήταν το «πολιτικό φαινόμενο» Μάργκαρετ Θάτσερ. Ποιες δηλώσεις της έμειναν στην ιστορία.

H Mάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς έγινε το 1979 η πρώτη (και μοναδική μέχρι σήμερα) γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θέση που διατήρησε μέχρι το Νοέμβριο του 1990, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί με δάκρυα στα μάτια από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο «κεφαλικός φόρος» που επιχείρησε να επιβάλλει εκείνα τα χρόνια, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ακόμα και στελέχη εντός του Συντηρητικού Κόμματος άρχισαν να την αμφισβητούν ανοικτά.

Η Θάτσερ έγινε η «Σιδηρά Κυρία» κυρίως για την επιμονή με την οποία εφάρμοσε τις φιλελεύθερες οικονομικές της πολιτικές, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις.

Η οικονομική της πολιτική, γνωστή ως «θατσερισμός», είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, την περιστολή δαπανών και επιδομάτων και την στροφή από την βιομηχανία στις υπηρεσίες.

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές συγκρούσεις στα χρόνια της πρωθυπουργίας της ήταν με τους ανθρακωρύχους -στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η απεργία κράτησε πάνω από ένα χρόνο και νικήτρια ήταν η ίδια.

Διαβάστε αναλυτικά…

Με θερμά λόγια για την πολιτική της προσωπικότητα και την επιρροή της ίδιας στη Βρετανία και των πολιτικών της σε όλο τον κόσμο, εκφράζονται Βρετανοί και ξένοι ηγέτες για τη Μάργκαρετ Θάτσερ, χωρίς να λείπουν και οι διακριτικά επικριτικές αναφορές στην στάση που κρατούσε σε ζητήματα εσωτερικής και διεθνούς σημασίας.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ έμεινε στην ιστορία και για τις ατάκες της. Είχαν να κάνουν με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, σε χρόνια μάλιστα Ψυχρού Πολέμου.

Αμφιλεγόμενη εν ζωή, η Μάργκαρετ Θάτσερ εξακολουθεί να διχάζει τη Βρετανία και με το θάνατό της, καθώς οι θλιβερές προετοιμασίες της κηδείας της, τα συλλυπητήρια και τα λουλούδια στη μνήμη της είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η άλλη είναι τα βιτριολικά σχόλια, γιορτές και πάρτι στις παμπ. Με ένα γιγάντιο «Ναι» έχει ανανεωθεί η ιστοσελίδα isthatcherdeadyet.co.uk και ρωτά «Πώς το γιορτάζετε;»…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024