Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκι» στην Κύπρο για τα ταμειακά διαθέσιμα

«Καμπανάκι» στην Κύπρο για τα ταμειακά διαθέσιμα

Η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε στη Βουλή από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, αλλά κυρίως της Γενικής Λογίστριας, για στάση πληρωμών αυτό τον μήνα. Ο Χ.Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «τα δημόσια οικονομικά εξαντλούνται αυτό το μήνα», ενώ η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, προειδοποίησε ότι χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ πριν τις 24 Απριλίου για να μην δημιουργηθεί στάση πληρωμών.

Η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε στη Βουλή από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, αλλά κυρίως της Γενικής Λογίστριας, για στάση πληρωμών αυτό τον μήνα.

Η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη και οριακή, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι «τα δημόσια οικονομικά εξαντλούνται αυτό το μήνα».

«Είναι η ώρα της διόρθωσης για λάθη του παρελθόντος. Είναι η ώρα που πληρώνουμε το λογαριασμό» και επιβάλλεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα εκ μέρους όλων και στενή συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας», είπε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών.

«Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να ξοδεύουμε όσα η τσέπη μας σηκώνει. Δεν υπάρχει κανείς που είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να μας δανείζει για να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε» πρόσθεσε.

Ο Χ.Γεωργιάδη σημείωσε ότι «μείωση των εσόδων του κράτους αναπόφευκτα θα πρέπει να συνεπάγεται μείωση των δαπανών. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Δεν είναι ζήτημα επιλογής αλλά πραγματικότητας».

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι θα υπάρξει στάση πληρωμών εάν δεν επικυρωθεί το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση και δεν εκταμιευθεί η πρώτη δόση.

Για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών αντιμετωπίζει η Κύπρος αν δεν ενισχυθούν έως τις 18 Απριλίου τα ταμειακά της διαθέσιμα, έκανε λόγο η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής προειδοποίησε ότι το ειδικό απόθεμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κεντρική Τράπεζα ύψους 85 εκατ. ευρώ δεν είναι επαρκές και χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ πριν τις 24 Απριλίου για να μην δημιουργηθεί στάση πληρωμών.

«Σε περίπτωση που κάποια από τα χρηματικά ιδρύματα λήγουν οι ανανεώσεις γραμματίων όπως π.χ. στις 16 Απριλίου θα προκύψει πρόβλημα για ικανοποίηση χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους στις 18 Απριλίου», τόνισε.

Η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, έχοντας βέβαια και τη συνεργασία του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024