Το παλαιό σχήμα με τις τρεις κοινωνικές τάξεις (εργάτες, μεσαία τάξη, ανώτερη) δεν χωρά πλέον τη βρετανική κοινωνία, καθώς σύμφωνα με νεότερη έρευνα, η χώρα έχει πλέον επτά. Η τάξη στη νέα αυτή έρευνα δεν ορίζεται μόνο από την εργασία, τον πλούτο και την εκπαίδευση, αλλά προστίθενται και άλλα χαρακτηριστικά, όπως τα πολιτιστικά.

Το παλαιό σχήμα με τις τρεις κοινωνικές τάξεις (εργάτες, μεσαία τάξη, ανώτερη) δεν χωρά πλέον τη βρετανική κοινωνία, καθώς σύμφωνα με νεότερη έρευνα, η χώρα έχει πλέον επτά τάξεις.

Στη σχετική έρευνα έλαβαν μέρος 161 χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα. Η τάξη στη νέα αυτή έρευνα δεν ορίζεται μόνο από την εργασία, τον πλούτο και την εκπαίδευση, αλλά προστίθενται και άλλα χαρακτηριστικά, όπως τα πολιτιστικά.

Το αποτέλεσμα έχει ως εξής:

Η ελίτ: πρόκειται για τους πλέον προνομιούχους τηε βρετανικής κοινωνίας, λόγω του πλούτου τους.
Η εδραιωμένη μεσαία τάξη: η δεύτερη πλουσιότερη κατηγορία, η οποία συναντάται και στις τρεις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου (Λονδίνο, Κάρντιφ, Εδιμβούργο)
Η τεχνική μεσαία τάξη: μια μικρότερη νέα κατηγορία, η οποία έχει μεν πλούτο, αλλά διακρίνεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι είναι κοινωνικά απομονωμένη και απαθής πολιτιστικά.
Νέοι εύποροι εργαζόμενοι: μια νέα κατηγορία και ηλικιακά, ιδιαίτερα ενεργή σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.
Παραδοσιακή εργατική τάξη: με χαμηλότερο εισόδημα, σχετικά συντηρητικές αξίες και μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη.
Ανερχόμενη κατηγορία εργαζομένων στις υπηρεσίες: ένα νέο ηλικιακά κομμάτι της κοινωνίας που συναντάται στα αστικά κέντρα, χαμηλής εισοδηματικής στάθμης, αλλά με κοινωνικό και πολιτιστικό «πλούτο».
To προλεταριάτο: οι πλέον φτωχοί και μη προνομιούχοι της χώρας.

Η Φιόνα Ντιβάιν, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, σημείωσε ότι η έρευνα είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού δίνει μια πιο ρεαλιστική εικόνα της Βρετανίας του 21ου αιώνα.

Η εδραιωμένη μεσαία τάξη αντιπροσωπεύει το 25% του πληθυσμού, ενώ η παραδοσιακή εργατική τάξη το 14%.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι οι νέοι εύποροι εργαζόμενοι και η ανερχόμενη κατηγορία εργαζομένων στις υπηρεσίες αποτελούν τα «παιδιά της παραδοσιακής εργατικής τάξης», ενώ η διάσπαση ουσιαστικά οφείλεται στην απο-βιομηχάνιση της χώρας, την ανεργία και τη μετανάστευση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr