Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Έκλεισε η συμφωνία της Κύπρου με την τρόικα για το μνημόνιο

Σε συμφωνία με την τρόικα για τη δανειακή σύμβαση κατέληξε την Τρίτη η κυπριακή κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ.Στυλιανίδης, η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι πιο «ήπια», αφού επεκτείνεται στα πέντε αντί τρία χρόνια και συγκεκριμένα στο 2018 από το 2016.

Σε συμφωνία με την τρόικα για τη δανειακή σύμβαση κατέληξε την Τρίτη η κυπριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ.Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε τη σύναψη της συμφωνίας ως μία σημαντική εξέλιξη που κλείνει μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας για τον τόπο.

Ανέφερε δε ότι η κατάσταση ομαλοποιείται και σταθεροποιείται και θα δημιουργηθούν συνθήκες για επανεκκίνηση της οικονομίας έστω και κάτω από δυσμενείς όρους.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσήλθε στη διαπραγμάτευση με βασικό στόχο να αλλάξει την προσυμφωνία του Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το stockwatch, ο κ. Στυλιανίδης είπε η δημοσιονομική αναπροσαρμογή θα είναι πιο ήπια, αφού επεκτείνεται στα πέντε αντί τρία χρόνια.

Όπως είπε λίγο πριν την παραίτησή του ο υπουργός Οικονομικών Μ.Σαρρής, το δάνειο θα έχει διάρκεια 22 ετών με περίοδο χάριτος 10 ετών. Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5% και πρώτη δόση του δανείου αναμένεται το Μάιο.

Η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει σε 10 χρόνια.

Προκύπτει επίσης διασφάλιση των θέσεων εργασίας των 500 ωρομίσθιων και των εκατοντάδων έκτακτων εκπαιδευτικών με κλιμακωτή συνεισφορά από 0,8% μέχρι το 2% από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Απαλείφτηκε επίσης από το μνημόνιο η αξίωση της τρόικας για τη μία ώρα επέκτασης του ωραρίου εκπαιδευτικών και διασφαλίστηκε η πρόσβαση 200.000 ατόμων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά το ταμείο προνοίας της Λαϊκής, οι καταθέσεις του θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου με στόχο τη διασφάλισή τους.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι διασφαλίζεται η αυτονομία στη διαχείριση φυσικού αερίου, καθώς θα έχει την πλήρη διαχείριση η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αποφεύχθηκε παράλληλα η φορολογία επί των μερισμάτων που απαιτούσε η τρόικα και διατηρήθηκε το αφορολόγητο εισόδημα στις 19.000 ευρώ.

Η διαδικασία εκποίησης της πρώτης κατοικίας από 24 μήνες επεκτάθηκε στους 30 μήνες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και τέλος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο μνημόνιο.

Στο 9% η ύφεση;

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, η Κομισιόν προβλέπει ότι η ύφεση της κυπριακής οικονομίας θα φτάσει στο 9%.

Ερωτηθείς σχετικά την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με την ύφεση της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας ότι σχετικές προβλέψεις θα καταγράφονται λεπτομερώς στο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπαγί είπε πως ισχύει η εκτίμηση ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου και τόνισε ότι όταν θα είναι έτοιμο θα σταλεί στις κυπριακές αρχές στη Λευκωσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024