Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη φυλακίζει Σέρβο για εγκλήματα πολέμου

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη φυλακίζει Σέρβο για εγκλήματα πολέμου

Δικαστήριο της Βοσνίας καταδίκασε την Παρασκευή στην βαρύτερη προβλεπόμενη ποινή -κάθειρξη 45 ετών- για εγκλήματα πολέμου τον Βεσελίν Βλάχοβιτς, έναν Σέρβο από το Μαυροβούνιο που πολέμησε μαζί με τα σερβικά παραστρατιωτικά τάγματα στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995). Ο Βλάχοβιτς, αποκαλούμενος ως «τέρας της Γκερμπαβίτσα», είχε συλληφθεί στην Ισπανία το 2010.

Δικαστήριο της Βοσνίας καταδίκασε την Παρασκευή στην βαρύτερη προβλεπόμενη ποινή, κάθειρξη 45 ετών, για εγκλήματα πολέμου τον Βεσελίν Βλάχοβιτς, το «τέρας της Γκερμπαβίτσα», έναν Σέρβο του Μαυροβουνίου που πολέμησε μαζί με τα σερβικά παραστρατιωτικά τάγματα στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995).

«Στο πλαίσιο μίας συστηματικής εκστρατείας κατά του μη σερβικού πληθυσμού, συμμετείχε σε εκτοπισμούς των θυμάτων του, διέπραξε δολοφονίες, βασάνισε, βίασε και φυλάκισε τα θύματά του. Κρίνεται ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το δικαστήριο αυτό και καταδικάζεται σε κάθειρξη 45 ετών» ανακοίνωσε ο δικαστής Ζόραν Βόζιτς.

Ο Βεσελίν Βλάχοβιτς, 43 ετών, διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάσθηκε μεταξύ του Μαΐου και του Ιουλίου 1992, κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου στη Βοσνίας, σε τρεις συνοικίες του Σαράγεβο, οι οποίες είχαν καταληφθεί από τις σερβικές δυνάμεις.

«Σκότωσε 31 ανθρώπους, 14 είναι ακόμη αγνοούμενοι και βίασε 13 γυναίκες» δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης ο εισαγγελέας της έδρας Μπεχάιγια Κέρνιτς, ζητώντας την επιβολή της μεγαλύτερης προβλεπόμενης ποινής , αν και τόνισε πως «ακόμη και αυτή θα είναι ανεπαρκής για την ανακούφιση των οικογενειών των θυμάτων και των επιζώντων».

Η βαρύτερη ποινή που είχε επιβάλει μέχρι σήμερα η βοσνιακή Δικαιοσύνη ήταν κάθειρξη 43 ετών κατά του Σέρβου της Βοσνίας Στάνκο Κόγιτς για τη συμμετοχή του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο 1995.

Ο Βεσελίν Βλάχοβιτς είχε δηλώσει «αθώος» κατά την έναρξη της δίκης του. Στη συνέχεια, κατά τη διεξαγωγή της, εξύβρισε μία δημοσιογράφο του τοπικού Τύπου για τα άρθρα που είχε δημοσιεύσει την εποχή των γεγονότων και την μαρτυρική της κατάθεση της ενώπιον του δικαστηρίου.

Έστειλε, επίσης, εκφοβιστική επιστολή στην οικογένεια ενός από τα θύματά του, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Η κατηγορούσα αρχή κάλεσε συνολικά 112 μάρτυρες κατά τη διάρκεια της δίκης, ανάμεσά τους μεγάλο αριθμό γυναικών, οι οποίες δήλωσαν, κεκλεισμένων των θυρών, ότι βιάσθηκαν από τον Βλάχοβιτς, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Μία από τις γυναίκες βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη όταν βιάσθηκε από το «τέρας της Γκερμπαβίτσα», δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ο Βλάχοβιτς συνελήφθη τον Μάρτιο 2010 στην Ισπανία, στο πλαίσιο έρευνας για συμμορία διαρρηκτών και εκδόθηκε στη Βοσνία τον Αύγουστο 2010.

Από το τέλος του πολέμου και μέχρι τη σύλληψή του, ο Βλάχοβιτς διέπραξε σειρά ποινικών αδικημάτων στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Στο Μαυροβούνιο είχε καταδικασθεί και φυλακισθεί για ένοπλη ληστεία. Κατόρθωσε να διαφύγει το 2001. Καταδικάσθηκε επίσης ερήμην σε κάθειρξη 15 ετών για δολοφονία στην είσοδο ενός μπαρ στη Σερβία, την οποία διέπραξε λίγες ημέρες μετά την απόδρασή του.

Κατηγορείται επίσης για σειρά βίαιων εγκλημάτων στην Ισπανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024