Αρνητικές είναι οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις της ιταλικής Κεντροαριστεράς στην πρόταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για συγκρότηση κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής -ακόμη και με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στην πρωθυπουργία.

«Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει στην συμμετοχή κεντροδεξιών υπουργών σε μια κυβέρνηση υπό τον ίδιο» μετέδωσε στο μεσημεριανό του δελτίο το δημόσιο κανάλι Rai Tre.

Συνεχίζουν να υφίστανται θεμελιώδεις διαφωνίες σε θέματα όπως ο ρόλος των δικαστικών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ίδια η παρουσία του Μπερλουσκόνι στην πολιτική σκηνή.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι θεωρείται πολύ πιθανό πλέον ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να προχωρήσει στην ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο που να μην συνδέεται κατ’ ανάγκην με κάποιο πολιτικό κόμμα.

Στα ονόματα που ακούγονται συμπεριλαμβάνονται αυτά της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Άννας Μαρίας Καντσελιέρι, του προέδρου της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, και του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο.

Στο πλαίσιο των νέων σύντομων σημερινών διαβουλεύσεων του, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έχει προγραμματισμένη συνάντηση το απόγευμα με αντιπροσωπεία του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S). Ο ηγέτης του M5S, Μπέπε Γκρίλο δεν θα μεταβεί στο Κυρηνάλιο Μέγαρο. Νωρίτερα, μίλησε τηλεφωνικά με τον ιταλό πρόεδρο.

Σύμφωνα με αναλυτές, το M5S έχει αναθεωρήσει -τουλάχιστον εν μέρει- την αρχική του θέση: δεν λέει «όχι» εκ των προτέρων σε κάθε δυνατή λύση. Αντιμετωπίζει πιο ευνοϊκά μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό επιλογής του Ναπολιτάνο που να ανήκει όμως στην ενεργό πολιτική.

Άλλα ονόματα πιθανών υποψηφίων εντολοδόχων πρωθυπουργών που αναφέρει ο ιταλικός Τύπος και εκπληρώνουν τους όρους του M5S είναι αυτά του δικαστικού Φερντινάντο Ιμποζιμάτο, γνωστού από τις δίκες για υποθέσεις τρομοκρατίας, και του νομικού Στέφανο Ροντοτά.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή. Ο 87χρονος ιταλός πρόεδρος καλείται -το πολύ μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου- να δώσει οριστική απάντηση. Αν αποτύχει κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, η μόνη λύση θα είναι η νέα επιστροφή στις κάλπες.

Για να μπορέσουν όμως να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, ο Ναπολιτάνο θα έπρεπε να παραιτηθεί άμεσα, μέσα την ερχόμενη εβδομάδα, επισπεύδοντας έτσι την διαδικασία εκλογής του διαδόχου του.

Αν όμως δεν αλλάξει πρώτα ο εκλογικός νόμος, είναι πολύ πιθανό να αναπαραχθεί ένα σκηνικό ακυβερνησίας χωρίς σαφή πλειοψηφία εδρών στην Γερουσία. Ο Ναπολιτάνο προσπαθεί ως εκ τούτου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για το σχηματισμό κυβέρνησης, έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο