Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναστέλλεται μέχρι τις 5 Απριλίου η διαγραφή μετοχών της Τράπεζας Κύπρου

Αναστέλλεται μέχρι τις 5 Απριλίου η διαγραφή μετοχών της Τράπεζας Κύπρου

Αναστέλλεται με προσωρινό διάταγμα του Ανώτατου Δικαστηρίου η απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, με την οποία ακυρώνονται μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αναστέλλεται με προσωρινό διάταγμα του Ανώτατου Δικαστηρίου η απόφαση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, με την οποία ακυρώνονται μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μετά την προσφυγή αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινό διάταγμα με το οποίο αναστέλλει την απόφαση για διαγραφή των μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου μέχρι τις 5 Απριλίου.

Στην προσφυγή κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρεται ότι είναι παράνομη και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ατομικού δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των μετοχών συζητήθηκε με την τρόικα και φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου να μην «διαγραφούν», αλλά να «απομειωθούν» μετά την εισροή πρόσθετου κεφαλαίου από την απομείωση των καταθέσεων πέραν των 100.000 ευρώ.

Η τρόικα φέρεται να συμφώνησε στο σχετικό διάταγμα που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών να γίνει αντικατάσταση της λέξης «ακυρώνονται» με τη λέξη «απομειώνονται».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γ.Ομήρου δήλωσε στο Mega ότι μπορεί να προκύψουν μεγάλα προβλήματα νομικής φύσης και περιπλοκές, ενώ δεν απέκλεισε να πετύχουν κάτι ανάλογο εφόσον προσφύγουν και οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ που υπέστησαν «κούρεμα».

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο προσωρινό του διάταγμα αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας καλούνται να εμφανιστούν ενώπιον της έδρας και να αμφισβητήσουν την απόφαση και τότε το Δικαστήριο, έχοντας ακούσει και τις δύο πλευρές θα πάρει την τελική απόφαση.

Μιλώντας στο SigmaLive.com ο δικηγόρος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Κώστας Βελάρης εξηγεί ότι το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προνοούσε τη διαγραφή μετοχών που κατέχονται σήμερα από περίπου 105.000 μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, χωρίς καμιά προοπτική ανάκτησης τους, ακόμα και σε περίπτωση που η τράπεζα περάσει σε κερδοφορία.

Ο Κώστας Βελάρης είπε ότι αυτό είναι κάτι που δεν προβλέπεται αλλά ούτε είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup, εφόσον ο νόμος που ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου παρέχει εναλλακτικές λύσεις που επιτυγχάνουν τον προσδοκόμενο σκοπό χωρίς τη διαγραφή των υφιστάμενων δικαιωμάτων.

«Η Κεντρική Τράπεζα ενήργησε εν σπουδή, αμελέτητα και χωρίς να λάβει υπόψη περιουσιακά στοιχεία χιλιάδων ανθρώπων» πρόσθεσε.

Άφησε, παράλληλα, αιχμές κατά του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, λέγοντας ότι κρατούσε το νομοσχέδιο για έξι και πλέον μήνες στο συρτάρι του, χωρίς να το επεξεργαστεί και να λάβει τη δέουσα νομική συμβουλή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024