Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Μισέλ Μπατσελέτ επιστρέφει στη Χιλή, διεκδικώντας και πάλι την προεδρία

Η Μισέλ Μπατσελέτ επιστρέφει στη Χιλή, διεκδικώντας και πάλι την προεδρία

Αποχώρησε από την προεδρία της Χιλής το 2010 με τη δημοτικότητά της στα ύψη, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στα Ηνωμένα Έθνη. Επέστρεψε στην πατρίδα της 3,5 χρόνια αργότερα για να θέσει εκ νέου προεδρική υποψηφιότητα και έγινε δεκτή με πρωτοφανή ενθουσιασμό. Ο λόγος για την Μισέλ Μπατσελέτ, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Χιλής το διάστημα 2006-2010.   

Αποχώρησε από την προεδρία της Χιλής το 2010 με τη δημοτικότητά της στα ύψη, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στα Ηνωμένα Έθνη. Επέστρεψε στην πατρίδα της 3,5 χρόνια αργότερα για να θέσει εκ νέου προεδρική υποψηφιότητα. Έγινε δεκτή με πρωτοφανή ενθουσιασμό. Ο λόγος για την Μισέλ Μπατσελέτ, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Χιλής το διάστημα 2006-2010.

Προτού γίνει πρόεδρος, ως επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, η Μπατσελέτ (ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών) διατέλεσε υπουργός Υγείας (2000-2002) και Αμυνας (2002-2004).

Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός της Αεροπορίας που βασανίστηκε και πέθανε στη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοτσέτ.

Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, η ίδια η Μπατσελέτ και η μητέρα της συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Στη συνέχεια εξορίστηκαν στην Αυστραλία και στην Ανατολική Γερμανία.

Η Μπατσελέτ στα χρόνια της προεδρίας της έδωσε προτεραιότητα στην ενίσχυση του κράτους-πρόνοιας, κερδίζοντας το θαυμασμό εντός και εκτός Λατινικής Αμερικής.

Αποχώρησε το 2010 και στην προεδρία εξελέγη ο πολυεκατομμυριούχος Σεμπαστιάν Πινιέρα -επικεφαλής των κεντροδεξιών δυνάμεων.

Όλο αυτό το διάστημα η Μπατσελέτ δεν είχε τοποθετηθεί για τις πολιτικές εξελίξεις στη Χιλή. Με την επιστροφή της όμως το έπραξε, χωρίς να αναφερθεί προσωπικά στον Πινιέρα.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στους πολίτες. Το είδαμε με τους φοιτητές και τις κινητοποιήσεις τους, το βλέπουμε στη μεσαία τάξη, που νιώθει αποκλεισμένη και απροστάτευτη. Η δυσαρέσκεια οφείλεται στις τεράστιες ανισότητες που βιώνει η χώρα.»

Η ίδια συμπλήρωσε ότι στη χώρα ξεκινά ένας νέος πολιτικός, κοινωνικός και οικονομικός κύκλος, ο οποίος απαιτεί ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Δεν έλειψε και η αυτοκριτική, αφού έσπευσε να υπογραμμίσει ότι και η Κεντροαριστερά με δέκα χρόνια στην εξουσία άφησε πολλές μεταρρυθμίσεις στο συρτάρι, δεν τόλμησε όσο θα έπρεπε.

Σήμερα, η δημοτικότητα της Μπατσελέτ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που επικαλείται η ισπανική El Pais, ξεπερνά το 50%. Η εκλογή της θεωρητικά είναι εύκολη, ωστόσο, προτού φτάσει στην κάλπη του Νοεμβρίου, πρέπει να περάσει την εσωκομματική κάλπη του Ιουνίου.

Οι δημοτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου αποτύπωσαν με τον καλύτερο τρόπο τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος έναντι του προέδρου Πινιέρα, η δημοτικότητα του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Μεταξύ των νικητών σε εκείνες τις εκλογές ήταν και η εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε, η οποία κατάφερε να κερδίσει -έστω και οριακά- μια μικρή πόλη της χώρας.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024