Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμη η Κροατία να γίνει μέλος της ΕΕ από 1η Ιουλίου, λέει η Κομισιόν

Έτοιμη η Κροατία να γίνει μέλος της ΕΕ από 1η Ιουλίου, λέει η Κομισιόν

Το «πράσινο φως» για την ένταξή της στην ΕΕ την 1η Ιουλίου, έδωσε η Κομισιόν, ανακοινώνοντας ότι εκπλήρωσε τα κριτήρια ένταξης στην Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τους τομείς της διαφθοράς και της εγκληματικότητας. Τον Ιούλιο η Κροατία θα γίνει το 28ο μέλος της ΕΕ.

Το «πράσινο φως» για την ένταξή της στην ΕΕ την 1η Ιουλίου, έδωσε η Κομισιόν, ανακοινώνοντας ότι εκπλήρωσε τα κριτήρια ένταξης στην Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τους τομείς της διαφθοράς και της εγκληματικότητας.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε συνεχάρη την Κροατία για το εξαιρετικό έργο που επιτέλεσε τονίζοντας ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις και τα αιτήματα σε όλα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ότι δεν υπάρχει ανάγκη παράτασης της επιτήρησης.

Η Κροατία επέδειξε ικανότητα στην εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων εγκαίρως, πριν από την ένταξη, είπε ο Στ. Φούλε στην έκτακτη συνεδρίαση της κροατικής κυβέρνησης στο Ζάγκρεμπ, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τηντελευταία έκθεση επιτήρησης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προετοιμασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης, ο Επίτροπος της ΕΕ τόνισε ότι η ιστορία της Κροατίας είναι ιστορία επιτυχίας και ότι η χώρα επέδειξε αποφασιστικότητα και μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς πέτυχε το στόχο.

Ο Στ.Φούλε είπε ότι η Κροατία ήταν «υπό ειδική επιτήρηση, σε ειδικό καθεστώς, στο οποίο ιδιαίτερη προσοχή είχε δοθεί στα τρία δυσκολότερα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της αγοράς, τα θεμελιώδη δικαιώματα, το δικαστικό σύστημα και τη δικαιοσύνη και την ελευθερία και την ασφάλεια και ότι τις είχαν ανατεθεί πρόσφατα 10 αποστολές, οι οποίες εκπληρώθηκαν».

«Η Κροατία εκπλήρωσε τις δέκα αποστολές που προσδιορίστηκαν στη συνολική έκθεση της Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2012. Η Επιτροπή είναι βέβαιη ότι η Κροατία θα είναι έτοιμη για ένταξη την 1η Ιουλίου του 2013» τονίζεται στην έκθεση.

Οι δέκα αποστολές ήταν: η υπογραφή της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης για το ναυπηγείο Brodosplit και λήψη αναγκαίων μέτρων για να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για τα ναυπηγεία «3. Maj» και «Brodotrogir» με στόχο την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου, υλοποίηση μακροπρόθεσμων μέτρων που εκπονήθηκαν το 2012 για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης και της μείωσης του αριθμού των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, υιοθέτηση νόμων ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και μείωση του αριθμού των ανεφάρμοστων αποφάσεων, συγκρότηση επιτροπής για τη σύγκρουση συμφερόντων ώστε να αναλάβει αμέσως έργο, υιοθέτηση νέου νόμου για το δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες, ώστε να ενισχυθεί το νομικό και διοικητικό πλαίσιο στον τομέα της πρόσβασης σε πληροφορίες, υιοθέτηση νομικών διατάξεων για διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου για την αστυνομία, ολοκλήρωση της κατασκευής συνοριακών διαβάσεων στο διάδρομο Νεούμ, πρόσληψη συνοριακών αστυνομικών,ολοκλήρωση και υιοθέτηση στρατηγικής για τη μετανάστευση με σαφώς καθορισμένα μέτρα για την ενσωμάτωση των πιο ευπαθών ομάδων μεταναστών, ενίσχυση των δυνατοτήτων στη μετάφραση και αναθεώρηση του κοινοτικού κεκτημένου.

Τόνισε δε ότι στην Κροατία, τους πρώτους έξι μήνες, θα διατεθούν 650 εκ. ευρώ, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσει και πρόσθεσε ότι η χώρα αποτελεί θαυμάσιο παράδειγμα για τις άλλες υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς κηρύσσοντας την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχε ο Στ.Φούλε, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για το τέλος της ιστορίας για την Κροατία, αλλά ότι πρόκειται για «το τέλος της αρχής» στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

«Το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η ΕΕ είναι δουλειά και πρόοδος. Η Κροατία πέρασε από έλεγχο, από τον οποίο δεν πέρασε κανένα κράτος – μέλος της ΕΕ, αλλά αυτό είχε νόημα και σκοπό. Έχουμε ακόμη μπροστά μας την εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη στο χώρο Σένγκεν» τόνισε ο Ζ.Μιλάνοβιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024