Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομαλά ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Ομαλά ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στο Σύνταγμα, για την πραγματοποίηση της οποίας η αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το παράδειγμα του 1821 είναι «επίκαιρο και για τις σημερινές δύσκολες στιγμές» δήλωσε ο Κ.Παπούλιας. Επεισόδια σε Λουτράκι και Κοζάνη για την κατάθεση στεφάνου από την Χρυσή Αυγή. Σε διαθεσιμότητα ο διοικητής ΑΤ Λουτρακίου. Μικροένταση στην Καλλιθέα, στη Ρόδο γυναίκα μαχαίρωσε δημοτικό σύμβουλο και συνελήφθη, μία προσαγωγή στον Πειραιά.

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στο Σύνταγμα το πρωί της Δευτέρας, για την πραγματοποίηση της οποίας η αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το παράδειγμα του 1821 είναι «επίκαιρο και για τις σημερινές δύσκολες στιγμές» δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας.

Ένταση και συλλήψεις σημειώθηκαν στην διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων σε Περαχώρα και Λουτράκι, όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Κορινθία Ευστάθιος Μπούκουρας κατάθετε στεφάνι στο μνημείο Πεσόντων. Στην Περαχώρα τρία άτομα αποδοκίμασαν τον βουλευτή, με πρώτη μια γυναίκα και το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση των αστυνομικών.

Στο Λουτράκι, όμως, την ώρα που ο ίδιος βουλευτής πήγε να καταθέσει στεφάνι εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών, νεαρός έτρεξε πίσω του, πήρε το στεφάνι πριν προλάβει να το αγγίξει και μέσα σε δευτερόλεπτα άρχισε μια άνευ προηγουμένου συμπλοκή σώμα με σώμα, με τους αστυνομικούς στη μέση να προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη και τον κόσμο να αποδοκιμάζει.

Στο τέλος, η αστυνομία προχώρησε σε περιορισμένη χρήση χημικών για να ελέγξει την κατάσταση κι ακολούθησαν συλλήψεις. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με νέο επεισόδιο, αφού όταν ήρθε η ώρα να καταθέσει στεφάνι ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Λουτρακίου, αυτός αρχικά καθυστέρησε κι όταν έφτασε, λέγοντας συνεχώς τη λέξη «ντροπή σας», πήρε το στεφάνι και κυριολεκτικά το πέταξε στο μνημείο πεσόντων -συνεχίζοντας να φωνάζει την ίδια λέξη- με τους πολίτες, άλλοι να τον χειροκροτούν κι άλλοι να τον αποδοκιμάζουν.

Ο διοικητής του ΑΤ Λουτρακίου τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Κοζάνη, με αφορμή την κατάθεση στεφάνου από την Χρυσή Αυγή στο μνήμείο των ηρώων. Μέλη του ΚΚΕ και αντιεξουσιαστές αντέδρασαν στην κατάθεση στεφάνου από την ΧΑ, φωνάζοντας «έξω οι ναζιστές». Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους εμπόδισε να φτάσουν στο μνημείο και ακολούθησαν συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές, στη διάρκεια των οποίων έγινε και μια προσαγωγή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία της Χρυσής Αυγής, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αποχώρησαν χωρίς να καταθέσουν στεφάνι.
Στη Ρόδο, γυναίκα τραυμάτισε με μαχαίρι τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη
Καραντζιά, λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Η δράστης,
που συνελήφθη και κρατείται στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου,
συμμετείχε σε συγκέντρωση ολιγομελούς ομάδας αγανακτισμένων πολιτών που
στη διάρκεια της παρέλασης φώναζαν συνθήματα εναντίον των πολιτικών.

Στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε μία προσαγωγή πολίτη πριν αρχίσει η μαθητική παρέλαση, επειδή επιχείρησε να περάσει από σημείο που δεν επιτρεπόταν. Μετά το πέρας της παρέλασης, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν πορεία με πανό και συνθήματα κατά του μνημονίου και υπέρ της Κύπρου.

Στην Καλλιθέα, μικροένταση προκλήθηκε μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ χρυσαυγιτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την παρέμβαση της αστυνομίας, το επεισόδιο δεν έλαβε διαστάσεις.

Στο κέντρο της Αθήνας, η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Κλούβες της αστυνομίας, καθώς και κάγκελα είχαν στηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και η πρόσβαση στην πλατεία γινόταν μόνο με διαπιστεύσεις και ειδικές προσκλήσεις. Ελεύθερη πρόσβαση είχαν οι πολίτες στην οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Αμερικής.

Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή, ενώ μέλη της Σπίθας κατάφεραν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην κάτω πλευρά της πλ.Συντάγματος.

Η στρατιωτική παρέλαση άρχισε με την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.

«Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα, είναι μια μέρα μνήμης και τιμής, τιμής σε εκείνους που ξεσηκώθηκαν με μόνο όπλο το πάθος της ψυχής και το πάθος για τη λευτεριά και μας έδωσαν ένα λεύτερο κράτος και αντιμετώπισαν μια οθωμανική αυτοκρατορία. Το παράδειγμά τους είναι παράδειγμα επίκαιρο και για τις σημερινές δύσκολες στιγμές» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης και ευχήθηκε «αυτό το μήνυμα της σημερινής ημέρας να περάσει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο».

Χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ για την Κύπρο «μη ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική» και σημείωσε: «Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή τρέχει στη δοκιμαζόμενη Κύπρο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιλέγει τα θύματά της, όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει, γιατί έτσι δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μια στέγη για όλους τους αδύναμους».

Εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρισε το μήνυμα της σημερινής ημέρας ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «τα διδάγματα της ιστορίας αλλά και η μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Ελληνισμός τώρα δείχνουν ότι και πάλι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα βγάλουμε πέρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μείνουμε ενωμένοι, θα κρατήσουμε την εθνική και την κοινωνική μας συνοχή και θα συνδυάσουμε την τόλμη με τη σύνεση, το υψηλό και δυνατό φρόνημα με τη φρόνηση».

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, ημέρα περισυλλογής, σκέψης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι, κι αν χρειαστεί μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον ίδιο πατριωτισμό, με το ίδιο σθένος. Η σκέψη μας είναι στην Κύπρο, στους Έλληνες ομογενείς παντού στον κόσμο. Τους στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει, θα τα καταφέρει, θα ξανασταθεί όρθια, θα ξαναζήσει στιγμές δόξας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μειμαράκης, από την πλευρά του, και συνεχάρη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την άψογη παρέλαση.

Ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας παρέλασαν ανάπηροι πολέμου, τμήμα του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τμήμα Ευζώνων, πεζοφόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς, των Ειδικών Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Επίσης, παρέλασαν τμήματα της Αστυνομίας, της Σχολής Αξιωματικών και της Σχολής Αστυφυλακών, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Λιμενοφυλάκων, τμήματος Υποβρυχίων Αποστολών, διασώστες ελικοπτέρων. Η παρέλαση έκλεισε με πεζοφόρα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη Θεσσαλονίκη, ομαλά εξελίχθηκε η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και η διαμαρτυρία βουλευτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την Κύπρο έγινε χωρίς επεισόδια.

Η Αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και δεν επέτρεψε σε πολίτες να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, που ήταν δίπλα στο κτίριο το οποίο στεγάζει το προξενείο της Γερμανίας, ούτε σε απόσταση 150 μέτρων αριστερά και δεξιά της εξέδρας και απέναντι από αυτή, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, παρατάχθηκαν στην άκρη του δρόμου, απέναντι περίπου από το ξενοδοχείο Μακεδονίας-Παλάς, κρατώντας σημαίες της Κύπρου και πανό που έγραφε «Είμαστε όλοι Κύπριοι μαζί θα διώξουμε τρόικα – Μνημόνια». Φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στον κυπριακό λαό και εναντίον της τρόικας σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης και μόλις ολοκληρώθηκε βγήκαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου κι έκαναν πορεία με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης.

Την ίδια ώρα, στην πλατεία του Λευκού Πύργου υπήρχε συγκέντρωση συμπαράστασης στην Κύπρο, με πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης οι συγκεντρωμένοι στον Λευκό Πύργο έκαναν πορεία μέχρι το προξενείο της Γερμανίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024