Μόσχα και Πεκίνο εγγυώνται την διεθνή ειρήνη, είπε ο κινέζος πρόεδρος
Τον ρόλο της Μόσχας και του Πεκίνου για την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης εγκωμίασε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ενώ χαρακτήρισε τις σινορωσικές σχέσεις ως «εγγύηση της διεθνούς στρατηγικής ισορροπίας». Οι δύο χώρες υπέγραψαν περίπου 30 συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε διεθνές επίπεδο στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου, ενώ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίως.
Τον ρόλο της Μόσχας και του Πεκίνου για την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης εγκωμίασε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ενώ χαρακτήρισε τις σινορωσικές σχέσεις ως «εγγύηση της διεθνούς στρατηγικής ισορροπίας».
«Οι σχέσεις μας είναι οι καλύτερες ανάμεσα στις σχέσεις των χωρών» δήλωσε ο Σι στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον φοιτητών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) στη Μόσχα.
«Αυτές οι ισχυρές σχέσεις αποτελούν σημαντική και σταθερή εγγύηση της διεθνούς ισορροπίας» τόνισε.
Ο νέος πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος επέλεξε τη Ρωσία για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, απηύθυνε έκκληση «για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών στη διεθνή σκηνή, ώστε να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα στον κόσμο».
Δήλωσε μάλιστα ότι έμεινε «πολύ ικανοποιημένος» από την επίσκεψή του στη Ρωσία, η οποία «υπερέβη όλες τις προσδοκίες».
Την Παρασκευή, ο Σι, κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι Ρωσία και Κίνα έχουν τις ίδιες απόψεις σε μεγάλα διεθνή θέματα, όπως ο πόλεμος στην Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ και η Βόρειος Κορέα.
Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «νέα σημαντικά αποτελέσματα», υπενθυμίζοντας πως συνήφθησαν περίπου τριάντα συμφωνίες, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου.
Η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε διεθνές επίπεδο στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου, ενώ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίως.
Ο Σι θέλει το διμερές εμπόριο να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2015.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ένα σπίτι γεμάτο ιστορία ανοίγει ξανά την πόρτα του στο Δήμο Σκύρου
- Τσουκαλάς: Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για το 35ωρο κινητοποίησε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις παρά τη δαιμονοποίησή της
- Αργύρης Εφταλιώτης: Ο Τουργκένιεφ της πεζογραφίας μας
- Αποστολάκη: Η κυβέρνηση απαλλάσσει τους πολίτες από τα χρέη αλλά όχι από τις κατασχέσεις
- Ο Marc Jacobs βλέπει τη θετική πλευρά – Νέος ιδιοκτήτης για το brand, αβέβαιο μέλλον, πανέτοιμος ο ίδιος
- Επίσημο: Ο ΜακΚίσικ υπέγραψε στην Τουρκ Τέλεκομ

