Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο εξοπλισμός των σύρων ανταρτών στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Ο εξοπλισμός των σύρων ανταρτών στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται την Παρασκευή στο Δουβλίνο σε μία άτυπη σύνοδο για να συζητήσουν το ζήτημα του εξοπλισμού των σύρων ανταρτών, ύστερα από την απόφαση της Βρετανίας και της Γαλλίας να προχωρήσουν σε αυτόν μονομερώς. Το Λονδίνο και το Παρίσι εκφράζουν ανησυχία για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ εναντίον των σύρων ανταρτών και ζητούν να χαλαρώσει το εμπάργκο όπλων για τους αντικαθεστωτικούς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται την Παρασκευή στο Δουβλίνο σε μία άτυπη σύνοδο για να συζητήσουν το ζήτημα του εξοπλισμού των σύρων ανταρτών, ύστερα από την απόφαση της Βρετανίας και της Γαλλίας να προχωρήσουν σε αυτόν μονομερώς.

Το Λονδίνο και το Παρίσι εκφράζουν ανησυχία για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ εναντίον των σύρων ανταρτών και ζητούν να χαλαρώσει το εμπάργκο όπλων για τους αντικαθεστωτικούς.

Η συριακή κυβέρνηση και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για χρήση χημικών όπλων στη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης στο Χαλέπι την Τρίτη, που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους.

Αν και η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ δεν έχει επιβεβαιωθεί, χρησιμοποιείται τώρα ως επιχείρημα για τον εξοπλισμό των ανταρτών από την Βρετανία και τη Γαλλία.

Σε έγγραφό τους, που έχει στη διάθεσή του το Reuters, oι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ τονίζουν: «Αυξάνεται ο κίνδυνος για την σταθερότητα της περιοχής από την κρίση αυτή και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιθυμία του καθεστώτος να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».

Ο Φαμπιούς και ο Χέιγκ ζητούν από την ΕΕ να χαλαρώσει το εμπάργκο όπλων, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια προς τους αντάρτες.

Το Λονδίνο και το Παρίσι θέλουν τώρα να εξαιρεθεί η συριακή
αντιπολίτευση, λέγοντας ότι οι αντικαθεστωτικοί μαχητές δεν μπορούν να
αντιμετωπίσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν εξοπλιστεί από το
Ιράν και τη Ρωσία.

Η Γαλλία μπορεί να αποφασίσει ως «κυρίαρχο κράτος» να παρακάμψει το εμπάργκο αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει να το άρει, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το χάος», έχει τονίσει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Αλλά και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε το δικαίωμα της χώρας του «να αναλάβει μονομερή δράση», παρότι δεν σχεδιάζει να προμηθεύσει με όπλα τους σύρους αντάρτες.

Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει στο Δουβλίνο.

Η ΕΕ επέβαλε για πρώτη φορά εμπάργκο όπλων στη Συρία τον Μάιο του 2011 σε μία προσπάθεια να συμβάλει στον τερματισμό της βίας στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024