Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στον ΧΥΤΑ Φυλής μεταφέρονται απορρίμματα από την Πελοπόννησο

Στον ΧΥΤΑ Φυλής μεταφέρονται απορρίμματα από την Πελοπόννησο

Ενενήντα τόνους απορριμμάτων θα δέχεται καθημερινά από τους δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδας ο ΧΥΤΑ Φυλής, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η εκτελεστική επιτροπή τού Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αμφισβητεί τη νομιμότητα της απόφασης με το επιχείρημα ότι παραβιάζει θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Ενενήντα τόνους απορριμμάτων θα δέχεται καθημερινά από τους δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδας ο ΧΥΤΑ Φυλής, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η εκτελεστική επιτροπή τού Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) έπειτα από σχετική υπουργική απόφαση.

Ο εργολάβος, που θα λειτουργεί και θα εκμεταλλεύεται τα μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων τής Φυλής και θα αμείβεται με τον τόνο, θα είναι ο μοναδικός κερδισμένος από τη μεταφορά των απορριμμάτων τής Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ Φυλής, δηλώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ χαρακτηρίζει «νέο περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της δυτικής Αττικής» τη μεταφορά των απορριμμάτων των δήμων Τρίπολης και Ερμιονίδας στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ.Σγουρός, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών, που έχει τεθεί και των ποσοτήτων που θα δέχεται ο ΧΥΤΑ, δεδομένου ότι -σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας διεύθυνσης του ΕΔΣΝΑ- το κύτταρο απόθεσης των απορριμμάτων έχει διάρκεια ζωής έως δύο χρόνια.

Ο περιφερειάρχης έκανε, παράλληλα, έκκληση για αντιμετώπιση των χρεών του ΕΔΣΝΑ, ύψους 76,2 εκ. ευρώ, και για προκαταβολή των οφειλομένων από τους Δήμους της Πελοποννήσου.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει ότι πέρα από τους 90 τόνους απορριμμάτων (65 τόνοι από την Τρίπολη και 25 από την Ερμιονίδα), που θα μεταφέρονται καθημερινά, αναμένεται νέα επιβάρυνση, καθώς πριν από λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κορίνθου αποφάσισε και αυτό τη μεταφορά των απορριμμάτων του στη Φυλή, ενώ -όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά- «έπεται συνέχεια».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αμφισβητεί τη νομιμότητα της σχετικής υπουργικής απόφασης με το επιχείρημα ότι παραβιάζει θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές για τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και τα εγκεκριμένα περιφερειακά σχέδια.

Καλεί, παράλληλα, τους κατοίκους τής Αττικής, τις δημοτικές αρχές και τις συλλογικότητες, που έχουν στόχο την προάσπιση τού περιβάλλοντος, να κινητοποιηθούν άμεσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024