Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Παπάζογλου

Νίκος Παπάζογλου

Σαν σήμερα 20 Μαρτίου 1948, γεννήθηκε ο «δάσκαλος» της μουσικής σχολής Θεσσαλονίκης! Κορυφαίος ερμηνευτής με ιδιαίτερο ηχόχρωμα, αλλά κυρίως μέλος της τριανδρίας (Ξυδάκης – Ρασούλης – Παπάζογλου) που άλλαξε τα μουσικά δεδομένα τη δεκαετία του ’80. Ο Νίκος Παπάζογλου, υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός καλλιτέχνης, η λατρεία που του είχε το κοινό αποδεικνυόταν περίτρανα με τα […]

Σαν σήμερα 20 Μαρτίου 1948, γεννήθηκε ο «δάσκαλος» της μουσικής σχολής Θεσσαλονίκης!
Κορυφαίος ερμηνευτής με ιδιαίτερο ηχόχρωμα, αλλά κυρίως μέλος της τριανδρίας (Ξυδάκης – Ρασούλης – Παπάζογλου) που άλλαξε τα μουσικά δεδομένα τη δεκαετία του ’80.

Ο Νίκος Παπάζογλου, υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός καλλιτέχνης, η λατρεία που του είχε το κοινό αποδεικνυόταν περίτρανα με τα κατάμεστα στάδια και τις γεμάτες μουσικές σκηνές όπου και όποτε εμφανιζόταν.
Και δεν ήταν μόνο τα τραγούδια και η μουσική του που δονούνταν στον ίδιο παλμό με τις καρδιές του κοινού, ήταν το χαμόγελο ενός γλυκύτατου και ζεστού ανθρώπου, ήταν το κόκκινο μαντήλι πάντα στο λαιμό όμοιο με λάβαρο αισιοδοξίας και ποιότητας απέναντι στο τραγούδι αλλά και τη ζωή.


Ακούστε το τραγούδι «Τρελή κι αδέσποτη» των Νίκου Ξυδάκη και Μανώλη Ρασούλη

Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε 20 Μαρτίου 1948 στη Θεσσαλονίκη, πόλη που υπεραγαπούσε και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και δεν αποχωριζόταν παρά μόνο για συναυλίες και ταξίδια που αγαπούσε να κάνει.
Ξεκίνησε την καριέρα του γύρω στα 1960, ως κιθαρίστας στην ποπ μπάντα των Olympians και αργότερα στους Zealot.
Το 1978 πήρε μέρος στην ανατροπή της μουσικής μεταπολίτευσης, όταν ερμήνευσε τα τραγούδια του Νίκου Ξυδάκη -συνθέτη που ενώ ανήκε μουσικά σε μια πιο ελιτίστικη μουσική νοοτροπία, καθώς ερχόταν από την Αίγυπτο- με την έμπνευσή του να γράψει λαϊκά τραγούδια σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη, φέρανε τα πάνω κάτω σε μια εποχή που το κοινό και οι συνθέτες ασχολούνταν μόνο με το πολιτικό τραγούδι.
Ο Νίκος Ξυδάκης, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Νίκος Παπάζογλου με την ιδιαίτερη ερμηνεία του αναστάτωσαν το κατεστημένο «Με την εκδίκηση της Γυφτιάς» και κατάφεραν να καθιερωθούν ως οι αναμορφωτές του ελληνικού τραγουδιού εκείνης της δεκαετίας, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη του «έντεχνου» ελληνικού τραγουδιού.


Ακούστε το «Ραγίζει απόψε η καρδιά» των Νίκου Ξυδάκη και Μανώλη Ρασούλη

Στο δικό του στούντιο ηχογραφήσεων «Αγροτικόν», εκτός από τους δικούς του δίσκους, ηχογραφούσαν και πολλοί άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες της έντεχνης μουσικής, ενώ ο Παπάζογλου συμμετείχε σε κάποιους από αυτούς ως μουσικός, παραγωγός, ηχολήπτης και ενορχηστρωτής.
Τραγούδια του ερμήνευσαν μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές ενώ στήριξε αρκετούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα στα πρώτα τους βήματα μέσα από το στούντιό του.


Ακούστε το τραγούδι «Απόψε σιωπηλοί» σε μουσική και στίχους Βάσως Αλαγιάννη


Δισκογραφία
Η εκδίκηση της γυφτιάς (1978)
Τα δήθεν (1979)
Χαράτσι (1984)
Μέσω Νεφών (1986)
Σύνεργα (1990)
Επιτόπιος ηχογράφησις στο θέατρο του Λυκαβηττού (1991)
Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα (1995)
Μάγισσα Σελήνη (2005)
Ήμουν κι εγώ εκεί (2009)

Ακούστε τον «Αύγουστο» σε μουσική Νίκου Παπάζογλου και στίχους Τάκη Σιμώτα

Η φωνή του Παπάζογλου, με τον χαρακτηριστικό λυγμό, ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο την «Τρελή κι αδέσποτη», το «Κανείς εδώ δεν τραγουδά», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», «Στη Ρωγμή του Χρόνου», «Εγώ δεν είμαι ποιητής» και τόσα άλλα, ενώ η στιγμή που θα άφηνε για πάντα το μουσικό χνάρι του στην αιωνιότητα, ήταν όταν ερμήνευσε το τραγούδι «Αύγουστος».

Οι τραγικές συμπτώσεις της ζωής, ο Νίκος Παπάζογλου έφυγε πολύ νωρίς από κοντά μας στις 17 Απριλίου 2011, λίγο καιρό μετά το θάνατο του φίλου και συνεργάτη του, Μανώλη Ρασούλη

Ελσα Γράψα

Περισσότερα μουσικά θέματα ΕΔΩ


Κάντε Like στη σελίδα της Ψυχαγωγίας στο Facebook

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024