
Εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
Εξαιρούνται από το «κούρεμα» έως 9,9% που επιβλήθηκε στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Εξαιρούνται από το «κούρεμα» έως 9,9% που επιβλήθηκε στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Νωρίτερα, σήμερα, το ίδιο διαβεβαίωναν ανώτατες τραπεζικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το in.gr.
Αντίστοιχη αναφορά έκανε στις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Άσμουσεν ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να ισχύσουν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup.
Εκτιμάται ότι έως πριν από λίγους μήνες οι καταθέσεις ελλήνων πολιτών στην Κύπρο ανέρχονταν στα 5 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Κύπρο, θα εφαρμοστεί τόσο το «κούρεμα» (6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και 9,9% άνω των 100.000 ευρώ) όσο και οι νέοι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές επί των καταθέσεων (εκτιμάται ότι θα είναι στο 20% με 25%).
Σε ό,τι αφορά τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γ.Ασμουσεν, θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται ότι οι κυπριακές τράπεζες Λαϊκή (CPB πλέον) και Κύπρου λειτουργούν στην Ελλάδα ως υποκαταστήματα και όχι ως θυγατρικές, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται (εγγυώνται) οι καταθέσεις από το ελληνικό αλλά από το κυπριακό δίκαιο.
Έτσι, επιλέχθηκε να αυτονομηθούν και να εξαγοραστούν οι δραστηριότητές τους στην Ελλάδα από εγχώρια τράπεζα.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα).
Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το στοίχημα του καλοκαιριού για τις εκπτώσεις και ο στόχος των 7 δισ. ευρώ
- Το δίλημμα του Λανουά και η αγωνία των ΕΠΟ, ΚΕΔ
- Άργος: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του 20χρονου από αστυνομικούς – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο
- Οι Bone Thugs-N-Harmony απέκτησαν αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ακυρώθηκε η διαγραφή Πολάκη και η στήριξη στην ΕΛΑΣ – Ραντεβού των «κομμένων» με την πλειοψηφία για το τελικό ξεκαθάρισμα
- Μαρφίν: «Ανορθόδοξη η δίωξη, εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα» – Τι λέει η δικηγόρος των συλληφθέντων
- Θάνατος Β. Νέστορα: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους συλληφθέντες – Συνεχίζονται οι έρευνες και για άλλα άτομα
- Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στην Επίδαυρο με το έργο Ίων του Ευριπίδη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442