Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μαύρος καπνός» για την εκλογή προέδρων Βουλής-Γερουσίας στην Ιταλία

«Μαύρος καπνός» για την εκλογή προέδρων Βουλής-Γερουσίας στην Ιταλία

Το αδιέξοδο στο οποίο στροβιλίζεται η μετεκλογική Ιταλία επιβεβαιώνεται στην «επίσημη πρώτη» του Κοινοβουλίου, καθώς είναι άκαρπες οι μέχρι στιγμής ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρων Βουλής και Γερουσίας -μία διαδικασία που πιθανώς θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις προοπτικές συγκρότησης κυβέρνησης. Το βλέμμα παραμένει στραμμένο στις κινήσεις του Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος έρχεται να δηλώσει ότι «η Ιταλία είναι ηθικά και οικονομικά ένας σορός από συντρίμμια»...

Το αδιέξοδο στο οποίο στροβιλίζεται η μετεκλογική Ιταλία επιβεβαιώνεται στην «επίσημη πρώτη» του Κοινοβουλίου, καθώς είναι άκαρπες οι μέχρι στιγμής ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρων Βουλής και Γερουσίας -μία διαδικασία που πιθανώς θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις προοπτικές συγκρότησης κυβέρνησης. Το βλέμμα παραμένει στραμμένο στις κινήσεις του Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος έρχεται να δηλώσει ότι «η Ιταλία είναι ηθικά και οικονομικά ένας σορός από συντρίμμια» και το «το ευρωπαϊκό όνειρο θα κατακερματιστεί διότι η οικονομία έχει πάψει να αναπτύσσεται»…

Δείτε ζωντανή εικόνα
από το ιταλικό Κοινοβούλιο κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης της 24ης-25ης Φεβρουαρίου, που έγραψε τους τίτλους τέλους του δικομματισμού στην Ιταλία και ανέδειξε το Κίνημα 5 Αστέρων του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο σε ρυθμιστικό παράγοντα για την επόμενη ημέρα.

Εκτός εάν υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις, δεν αναμένεται να εκλεγούν την Παρασκευή οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ιταλικού Κοινοβουλίου, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Ο Μπέπε Γκρίλο επιμένει να προτείνει δικούς του υποψήφιους και αποκλείει συμφωνίες με την κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που επικράτησε μεν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά «έχασε» τη Γερουσία και δεν μπορεί να στηριχθεί καν στους γερουσιαστές που εξελέγησαν με τον Μάριο Μόντι (μεγάλο ηττημένο των εκλογών) για να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Η συμμαχία της Κεντροαριστεράς, με το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd), στην κεφαλή της θα πρέπει να έχει αποφασίσει έως το Σάββατο εάν θα προτείνει στη Βουλή δικό της υποψήφιο -ακούγεται το όνομα του Ντάριο Φραντσεσκίνι-, ή θα στηρίξει τον Ρομπέρτο Φίκο, υποψήφιο των Πέντε Αστέρων. Οι αρνητικές αντιδράσεις του Γκρίλο, όμως, αποδυναμώνουν αυτό το ενδεχόμενο.

Η κεντροδεξιά συμμαχία υπό το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μοιάζει να τηρεί στάση αναμονής, για να δει πώς θα κινηθούν οι υπόλοιπες δυνάμεις. Κατόπιν πιθανώς πρόκειται να προωθήσει το δικό της σχέδιο: ένα συνολικό «πακέτο λύσεων» που να συμπεριλαμβάνει υποψήφιους προέδρους των Σωμάτων του κοινοβουλίου, ένα σχέδιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας.

Με τον τρόπο αυτό η παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με επιπεφυκίτιδα- θα προσπαθήσει να εξέλθει από την πολιτική απομόνωση, στην οποία έχει περιέλθει.

Για την προεδρία της Γερουσίας ακούγεται το όνομα του Μάριο Μάουρο, στελέχους του κεντρώου κινήματος του Μάριο Μόντι. Ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός όμως θέλει να εξακριβώσει το συντομότερο αν υπάρχει η δυνατότητα να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής -κεντροδεξιά, κεντροαριστερά και το δικό του κίνημα του κέντρου.

Σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας, το τοπίο ίσως ξεκαθαρίσει το Σάββατο εάν υποβληθούν κάποιες ισχυρές υποψηφιότητες.

Εν τω μεταξύ, ο Μπέπε Γκρίλο έκανε δηλώσεις στην γερμανική τηλεόραση, και πάλι σε υψηλούς τόνους.

Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων δήλωσε ότι «η Ιταλία ηθικά και οικονομικά είναι ένας σορός από συντρίμμια» και ότι «το ευρωπαϊκό όνειρο θα κατακερματιστεί, διότι η οικονομία έχει πάψει να αναπτύσσεται».

Μιλώντας για την εσωτερική πολιτική κατάσταση, επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι «δεν μπορεί να συνάψει συμμαχία με τον Μπερσάνι ούτε με τον Μπερλουσκόνι», καθώς τα δύο παραδοσιακά αυτά κόμματα «κατέστρεψαν την χώρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024