Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα επιτύχετε καλή στοματική υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα;

Πώς θα επιτύχετε καλή στοματική υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα;

Μέχρι πριν 50 χρόνια ήταν δεδομένο πως καθώς ο άνθρωπος γερνάει θα χάσει όλα τα φυσικά του δόντια. Σήμερα, η οδοντιατρική επιστήμη έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τα φυσικά δόντια ενός ατόμου για πολλά περισσότερα χρόνια, μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Μέχρι πριν 50 χρόνια ήταν δεδομένο πως καθώς ο άνθρωπος γερνάει θα χάσει όλα τα φυσικά του δόντια. Σήμερα, η οδοντιατρική επιστήμη έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τα φυσικά δόντια ενός ατόμου για πολλά περισσότερα χρόνια, μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Παράλληλα, η διατήρηση καλής οδοντικής υγείας είναι απαραίτητα για τους ασθενείς τρίτης ηλικίας, καθώς τα στοματικά μικρόβια μπορεί επιπλέον να σχετίζονται με άλλες σοβαρές ιατρικές παθήσεις. Έρευνες έχουν δείξει τη συσχέτιση μολύνσεων στο στόμα με καρδιαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονία και άλλα προβλήματα στα οποία οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι ευάλωτοι.

Είναι λύση η τεχνητή οδοντοστοιχία;
Πολλοί ηλικιωμένοι ασθενείς υποφέροντας από πονόδοντους, κινητικότητες δοντιών και άλλα προβλήματα, ζητάνε από τον οδοντίατρο να κατασκευάσει μία τεχνητή οδοντοστοιχία πιστεύοντας πως αυτό θα λύσει όλα τους τα προβλήματα.

Η αλήθεια είναι ότι η αναπηρία που προκύπτει με την απώλεια των φυσικών δοντιών δεν μπορεί απόλυτα να ισοσταθμιστεί με τη χρήση της τεχνητής οδοντοστοιχίας. Η μάσηση, η άρθρωση και βέβαια η αισθητική δυσχεραίνονται σημαντικά.

Αποτελεί, δε, ισχυρό πλήγμα στην αυτοπεποίθηση του ασθενούς, αφού μελέτες δείχνουν πως η χρήση τεχνητής οδοντοστοιχίας συνδέεται ψυχολογικά με το γήρας. Πολλοί ασθενείς μελαγχολούν νιώθοντας ότι πρόκειται για μία σημαντική, μη αντιστρεπτή μεταβολή στο πρόσωπό τους. Ειδικά το πρώτο διάστημα, τα προβλήματα προσαρμογής με τη χρήση της οδοντοστοιχίας είναι τόσο έντονα που κάποιοι ασθενείς καταλήγουν να μην τις φοράνε ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ενός ακρυλικού, ξένου σώματος μέσα στο στόμα μας δε θα έπρεπε να αποτελεί την πρώτη μας θεραπευτική επιβολή, όταν υπάρχουν άλλες δυνατότητες.

Η σύγχρονη οδοντιατρική δίνει λύση με τα εμφυτεύματα
Η λύση που προτείνει η σύγχρονη οδοντιατρική στο πρόβλημα της απώλειας των φυσικών δοντιών είναι τα εμφυτεύματα.

Τα εμφυτεύματα λειτουργούν ακριβώς όπως τα φυσικά δόντια, στηριζόμενα στο οστό της γνάθου. Ακόμα και όταν το οστό της γνάθου έχει συρρικνωθεί λόγω της ηλικίας, υπάρχει τρόπος να αυξήσουμε το επίπεδο του οστού με μόσχευμα.

Οι μόνες αντενδείξεις για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι:

  • η σοβαρή οστεοπόρωση,
  • ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης,
  • περιστατικά ρευματοειδούς αρθρίτιδας,
  • το κάπνισμα,
  • η κατάχρηση αλκοόλ,
  • η έντονη αιμορραγική προδιάθεση και
  • η προηγηθείσα ακτινοθεραπεία.

Τέλος, αντένδειξη θα μπορούσε να υπάρχει σε οικονομικό επίπεδο και για όσους δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος θεραπείας με εμφυτεύματα, καθώς αυξάνεται σχετικά με άλλες θεραπείες.

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024