Απευθείας φορολόγηση των καταθέσεων στις προτεινόμενες λύσεις για την Κύπρο
Σενάρια για τον περιορισμό του πακέτου διάσωσης της Κύπρου που περιλαμβάνουν ακόμη και την επιβολή φόρου στις καταθέσεις ύψους 5% εξετάζουν οι Βρυξέλλες. Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης η Κύπρος ίσως χρειαστεί μικρότερο πακέτο διάσωσης από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά της με την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις και άλλους έκτακτους φόρους.
Σενάρια για τον περιορισμό του πακέτου διάσωσης της Κύπρου που περιλαμβάνουν ακόμη και την επιβολή φόρου στις καταθέσεις ύψους 5% εξετάζουν οι Βρυξέλλες. Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης η Κύπρος ίσως χρειαστεί μικρότερο πακέτο διάσωσης από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά της με την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις και άλλους έκτακτους φόρους.
«Το ποσό έχει πέσει, τώρα κυμαίνεται μεταξύ 10-13 δισ. ευρώ αντί για 15-17 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά. Αυτό οφείλεται σε ένα κάπως διαφορετικό σενάριο και ορισμένες διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με το πόσα χρήματα μπορούν να αντληθούν στην ίδια την Κύπρο από έκτακτους φόρους», ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο πρακτορείο.
Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση. «Η Ιταλία το έκανε αυτό, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 επέβαλε φόρο περιουσίας. Εάν γίνει αυτό, μπορούν να αντληθούν ποσά της τάξης δισεκατομμυρίων. Εάν αποφασιστεί, για παράδειγμα, φόρος 5%, προκύπτουν 4 δισ. ευρώ», είπε ο εν λόγω αξιωματούχος. Αυτό απλά θα σημαίνει ότι ανά 100 ευρώ καταθέσεων το Δημόσιο θα εισπράξει 5 ευρώ).
Πρέπει να τονισθεί πως λόγω του κλίματος αβεβαιότητας οι καταθέτες γυρίζουν την πλάτη στην Κύπρο και ότι μόνον τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από 3 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις κυπριακές τράπεζες.
Όπως αναφέρει το Reuters, η τρόικα και η Λευκωσία συζητούν επίσης την πιθανότητα να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 12,5%.
Οι δανειστές ζητούν ακόμα από την Κύπρο να επιβάλει φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, κάτι που η χώρα αρνείται να κάνει.
«Ο φόρος επιχειρήσεων, ο φόρος κεφαλαιακών κερδών και η εισφορά στις καταθέσεις, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις -όλα αυτά μπορεί να φτάνουν για να κάνουν βιώσιμο το κυπριακό χρέος», είπε αξιωματούχος στο πρακτορείο και συμπλήρωσε πως υπάρχει πάντα συζήτηση για το τι ακριβώς σημαίνει βιώσιμο.
Ο ίδιος είπε ότι το ΔΝΤ μπορεί να μη συμμετάσχει οικονομικά στη διάσωση της Κύπρου και να έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πολυτέλεια; Ξεχάστε όσα ξέρατε – Οι εκατομμυριούχοι της ΑΙ ξοδεύουν αλλού τα χρήματά τους
- ΕΛΑΣ: 400+1 πολίτες από την κοινωνία στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλα τα ονόματα στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο
- Συνταγή: Μεσογειακά ζυμαρικά με ψητή φέτα
- ΠΑΣΟΚ: Συντηρεί την κόντρα με την κυβέρνηση για το πρόγραμμα – Νέα συνέντευξη τύπου Ανδρουλάκη για τις 17 παρεμβάσεις στις συντάξεις
- Μην «κλέβεις» χρόνο από τον ύπνο σου
- Καιρός: Έως τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία τη Δευτέρα – Πού θα βρέξει
- Για πρώτη φορά πράσινο φως για «φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι»
- Ο Μικ Τζάγκερ λέει ότι «δεν υπάρχει τίποτα καλό στο να μεγαλώνεις»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442