Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγώνας δρόμου για συμφωνία λίγο πριν τη συνάντηση Σαμαρά με την τρόικα

Αγώνας δρόμου για συμφωνία λίγο πριν τη συνάντηση Σαμαρά με την τρόικα

Ύστατη προσπάθεια για συμβιβασμό καταβάλλει η κυβέρνηση εν όψει της βραδινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, με τους εκπροσώπους της τρόικας. Πολλά θέματα είναι ανοικτά ακόμα, καθώς παρατηρούνται αρκετά πεδία που είναι στο «κόκκινο». Πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.

Ύστατη προσπάθεια για συμβιβασμό καταβάλλει η κυβέρνηση εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας στις 19:00.

Το μεσημέρι, ξεκίνησε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της τρόικας. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε στις 6 το απόγευμα.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και οι Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου.

«Οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με το vima.gr, η ελληνική πλευρά έχει επικοινωνία με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους παράγοντες, ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να αρθεί το αδιέξοδο.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το πρόγραμμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η τρόικα επιμένει σε λεπτομερή χρονική και ποσοτική καταγραφή των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν.

Η τρόικα δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και ζητά ένα σχέδιο που να μπορεί να υλοποιηθεί. Στην κυβέρνηση καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, ώστε να παρουσιαστεί ένα πειστικό σχέδιο.

Για αυτό το λόγο βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Στην κυβέρνηση εμμένουν στην εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας και αποκλείουν την περίπτωση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένσταση της τρόικας, εμφανίζεται η κυβέρνηση έτοιμη να αποδεχθεί και τη λύση να μην ισχύσει για τα επόμενα έτη, ούτε το μοντέλο 1 προς 5 (δηλαδή μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) ώστε να αποφύγει απολύσεις.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο μιλούν για «λεπτούς χειρισμούς», αλλά εκφράζεται αισιοδοξία, με επιφυλάξεις, ότι θα βρεθεί κοινός τόπος και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις που μπορεί να δημιουργήσουν μείζον ζήτημα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι συζητήσεις των εκπροσώπων της τρόικας με τα υπουργεία συνεχίζονται και η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από την Τρίτη. Σε πολλά σημεία έχει επέλθει σύγκλιση, αλλά παραμένουν ανοικτά θέματα, όπως στο ζήτημα των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν από τις συζητήσεις και επιμένουν ότι γίνεται διαπραγμάτευση, η οποία όμως είναι δύσκολη και έχει περιπλοκές. Η χθεσινή αναβολή κρίθηκε αναγκαία για να υπάρξει περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση να αναζητήσει κοινό τόπο με την τρόικα.

Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης έγινε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του αναπληρωτή του Χρ. Σταϊκούρα, Εργασίας Γ. Βρούτση, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του κ. Μανιτάκη.

Κανείς όμως δεν είναι σίγουρος, ότι θα αναχωρήσει ο πρωθυπουργός το πρωί της Πέμπτης για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Μαζί με τον κ. Σαμαρά θα πάει στις Βρυξέλλες και ο κ. Βρούτσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024