Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δικαστική απόφαση υπέρ της πώλησης μεγάλων αναψυκτικών στη Νέα Υόρκη

Δικαστική απόφαση υπέρ της πώλησης μεγάλων αναψυκτικών στη Νέα Υόρκη

Δικαστική απόφαση μπλόκαρε τελικά ως «αυθαίρετη και πεισματική» την απαγόρευση της πώλησης ζαχαρωδών αναψυκτικών σε μεγάλες συσκευασίες στα καταστήματα εστίασης της Νέας Υόρκης. Η απόφαση εξεδόθη λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη ισχύος του μέτρου, που εντάσσεται στην εκστρατεία καταπολέμησης της παχυσαρκίας του δημάρχου της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Δικαστική απόφαση μπλόκαρε τελικά ως «αυθαίρετη και πεισματική» την απαγόρευση της πώλησης ζαχαρωδών αναψυκτικών σε μεγάλες συσκευασίες στα καταστήματα εστίασης της Νέας Υόρκης.

Η απόφαση εξεδόθη λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη ισχύος του μέτρου, που εντάσσεται στην εκστρατεία καταπολέμησης της παχυσαρκίας του δημάρχου της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο δικαστής Μίλτον Τίνγκλινγκ χαρακτηρίζει το μέτρο της απαγόρευσης πώλησης ζαχαρωδών αναψυκτικών σε συσκευασίες άνω των 47 εκατοστόλιτρων «αυθαίρετο και πεισματικό», ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης θεωρεί «τελείως λανθασμένη» την απόφαση του δικαστή και προειδοποιεί ότι θα ασκήσει έφεση.

Η Αμερικανική Ένωση Αναψυκτικών, η οποία ηγείται της εκστρατείας κατά της εφαρμογής του μέτρου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την δικαστική απόφαση.

«Η δικαστική απόφαση προκάλεσε ανακούφιση στους Νεοϋορκέζους και τους χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες της πόλης, οι οποίοι θα ζημιώνονταν από αυτήν την αυθαίρετη και αντιδημοφιλή απαγόρευση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

Το μέτρο, που αποφασίσθηκε από την Υπηρεσία Υγείας της πόλης της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή σήμερα, 12 Μαρτίου, και αφορά στην πώληση των μεγάλων συσκευασιών ζαχαρωδών αναψυκτικών από καταστήματα που σερβίρουν φαγητό, εστιατόρια, πιτσαρίες, καντίνες σταδίων και κινηματογράφων. Δεν αφορά τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα.

Ο δικαστής Τίνγκλινγκ αποφάνθηκε ότι η διορισμένη από τον δήμαρχο, Υπηρεσία Υγείας της Νέας Υόρκης, εισήλθε σε νομοθετικό πεδίο που ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η απόφαση θα ανατραπεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

«Ένα από τα επιχειρήματά μας θα είναι ότι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Δεν είναι αστείο. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της παχυσαρκίας κάθε μέρα στην Αμερική», είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη Νέα Υόρκη το 58% των κατοίκων και το 40% των παιδιών των δημοσίων σχολείων, είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Παρόλα αυτά όμως πολλοί είναι αυτοί που αντέδρασαν καταγγέλλοντας ότι το μέτρο επιτίθεται στις ατομικές ελευθερίες των πολιτών. Άλλοι πάλι εξέφρασαν επιφυλάξεις λέγοντας ότι η απαγόρευση δεν θα αλλάξει κάτι σε μία πόλη που πλήττεται από την επιδημία της παχυσαρκίας, που σκοτώνει κάθε χρόνο 5.000 ανθρώπους. Υπήρξαν όμως και κάποιοι που επιδοκίμασαν το μέτρο.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024