Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για δεύτερη φορά στο Ευρωδικαστήριο για τη χωματερή Ζακύνθου

Για δεύτερη φορά στο Ευρωδικαστήριο για τη χωματερή Ζακύνθου

Για δεύτερη φορά η Ελλάδα θα βρεθεί στο εδώλιο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για το θέμα του ΧΥΤΑ Ζακύνθου, ο οποίος βρίσκεται εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στον κόλπο του Λαγανά.

Για δεύτερη φορά η Ελλάδα θα βρεθεί στο εδώλιο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για το θέμα του ΧΥΤΑ Ζακύνθου, ο οποίος βρίσκεται εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στον κόλπο του Λαγανά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από το ΔΕΕ (νεοεισαχθείσα υπόθεση C-600/12, Επιτροπή κατά Ελλάδας) να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα, διατηρώντας σε λειτουργία αυτόν τον δυσλειτουργικό και κορεσμένο ΧΥΤΑ, παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ: οδηγίες 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, 99/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου 2002 το Δικαστήριο είχε καταδικάσει τη χώρα μας, διότι δεν είχε θεσπίσει αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της χελώνας καρέτα-καρέτα.

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Ζακύνθου, στην περιοχή του Καλαμακίου, στη θέση Γρυπαραίικα, βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής και η συνεχιζόμενη προβληματική λειτουργία του έχει σημαντικές επιπτώσεις στον βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα για την οποία έχει οριστεί η περιοχή Natura 2000.

Ο ΧΥΤΑ έχει καταρρεύσει αρκετές φορές στο παρελθόν, με συνέπεια να ρυπαίνει τη σημαντικότερη στη Μεσόγειο παραλία ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα.

Κατά την Επιτροπή, οι ελληνικές Αρχές:

– ανέχονται τη συνέχιση λειτουργίας ενός ήδη υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ και δεν έχουν λάβει μέτρα για την αύξηση χωρητικότητάς του,

– δεν έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα για την επίλυση ενός σημαντικού αριθμού προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί από διάφορες εκθέσεις αυτοψίας,

– δεν έχουν ακόμη εκπονήσει και εγκρίνει το απαιτούμενο σχέδιο διευθέτησης για το ΧΥΤΑ και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας αποθήκευσης αποβλήτων όπου να περιλαμβάνεται σχέδιο αξιολόγησης των πιθανών κινδύνων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ελληνική πολιτεία παρέτεινε, με κοινή υπουργική απόφαση του 2011, τη χρονική διάρκεια των Περιβαλλοντικών Όρων (οι οποίοι αποτελούν τη βάση της άδειας λειτουργίας) χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ εκτίμηση των επιπτώσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024