Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σμήνος ακρίδων σαρώνει την Αίγυπτο σαν την όγδοη πληγή του φαραώ

Σμήνος ακρίδων σαρώνει την Αίγυπτο σαν την όγδοη πληγή του φαραώ

Ένα φαινόμενο με βιβλικές αναφορές αναστατώνει τους αγρότες και τις αρχές της Αιγύπτου: ένα σμήνος από περίπου 30 εκατομμύρια μεταναστευτικές ακρίδες μαυρίζει τους ουρανούς της Αιγύπτου και απειλεί να μετακινηθεί τις επόμενες στο Ισραήλ.

Ένα φαινόμενο με βιβλικές αναφορές αναστατώνει τους αγρότες και τις αρχές της Αιγύπτου: ένα σμήνος από περίπου 30 εκατομμύρια μεταναστευτικές ακρίδες μαυρίζει τους ουρανούς της Αιγύπτου και απειλεί να μετακινηθεί τις επόμενες στο Ισραήλ.

Σμήνη ακρίδων της ερήμου εμφανίζονται κάθε χρόνο στην Αίγυπτο όταν ο πληθυσμός των εντόμων ξεπερνά ένα κρίσιμο όριο και τα αναγκάζει να ενώνονται σε ιπτάμενες συμμορίες. Φέτος, όμως, το σμήνος είναι ασυνήθιστα μεγάλο.

Οι ακρίδες της ερήμου (Schistocerca gregaria) είναι γνωστό ότι μπορούν να αποψιλώσουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε διάστημα λίγων ημερών. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, πάντως, είναι καθησυχαστική: «Οι ομάδες επιθεώρησης που επισκέφθηκαν τις πληγόμενες περιοχές δεν είδαν τις ακρίδες να καταστρέφουν ούτε ένα εκατοστό καλλιεργειών» διαβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας Σαλάχ Αμπντέλ Μοαμέν.

Τόνισε επίσης ότι «οι ακρίδες είναι σεξουαλικά ανώριμες και δεν εξαρτώνται από τα φυτά ως πηγή τροφής, αφού βασίζονται κυρίως στα αποθέματα του λίπους τους».

Πράγματι, τα περισσότερα είδη ακρίδας που σχηματίζουν σμήνη ενώνονται σε ομάδες όταν βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της νύμφης.

Το περίεργο μάλιστα είναι ότι τα έντομα αυτά ξεκινούν τη ζωή τους ως μοναχικά ζώα που αποφεύγουν τις συναναστροφές με άλλα άτομα του είδους τους.

Όταν όμως ο πληθυσμός τους ξεπεράσει ένα όριο πυκνότητας, το νευρικό σύστημα των εντόμων εκκρίνει σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που υπάρχει και στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ακρίδες της ερήμου γίνονται ξαφνικά κοινωνικές, αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε καφέ, αναπτύσσουν ισχυρούς πτητικούς μύες και σχηματίζουν καταστροφικά σμήνη.

Διαβάστε επίσης:

Περίπου το 20% των χερσαίων περιοχών του πλανήτη, κυρίως στην Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία και τις δυτικές ΗΠΑ, πλήττεται ανά διαστήματα από σμήνη ακρίδων διαφόρων ειδών.

Το φαινόμενο είναι μάλιστα τόσο απειλητικό για τη γεωργία στην Αφρική ώστε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) προσφέρει ειδική υπηρεσία ενημέρωσης για τις ακρίδες της ερήμου.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το σμήνος στην Αίγυπτο είναι πιθανό να μετακινηθεί με τον άνεμο τις επόμενες ημέρες και να φτάσει στο Ισραήλ και την Ιορδανία.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, σμήνη ακρίδων που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και έφεραν λιμό στην Αίγυπτο ήταν η όγδοη από τις δέκα «πληγές» που έστειλε ο Θεός στους Αιγύπτιους, προκειμένου να πείσει τον φαραώ να απελευθερώσει τους υπόδουλους εβραίους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024