Εξηγήσεις για το θέμα της ενοικίασης από τη Γαλλία δύο φρεγατών και τεσσάρων αεροσκαφών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, εν όψει της επικείμενης επίσκεψης στην Ελλάδα του γάλλου ομολόγου του και με αφορμή σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

Ο ερωτών βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας σημειώνει ότι το αίτημα αυτό φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ρητή δήλωση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, τον περασμένο Ιούνιο, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται νέους εξοπλισμούς, αλλά καύσιμα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά.

«Το αίτημα δημοσιοποιήθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί η υποχρεωτική σύμφωνα με το άρθρο 1 του Νόμου 3978/2011 διατύπωση γνώμης της αρμόδιας Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, στην οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν έχει ακόμα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τον προγραμματισμό και την χρηματοδότηση των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ το έχει ζητήσει εγγράφως από τον Πρόεδρο της παραπάνω Επιτροπής κ. Ιωάννη Μιχελάκη ήδη από τις 15/11/2012» τονίζει ο κ. Δρίτσας, σημειώνοντας:

«Επιπρόσθετα, σοβαρά ερωτηματικά γεννά και το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την ένταξη στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής νέων περικοπών στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ύψους 88 εκατ. ευρώ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας εάν η απόφαση για την ενοικίαση των φρεγατών και των αεροσκαφών ανήκει στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση ή το ΚΥΣΕΑ και γιατί δεν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει η αρμόδια Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Ζητεί, επίσης, ενημέρωση για το τίμημα της μίσθωσης και τους όρους της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης και ρωτά εάν έχει διεξαχθεί ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος υποστήριξης των φρεγατών και αεροσκαφών συνεργασίας, το κόστος προμήθειας και συντήρησης των πυραυλικών και άλλων οπλικών τους συστημάτων, το κόστος και τον χρόνο εκπαίδευσης των ελληνικών πληρωμάτων και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της «μίσθωσης» στο πρόγραμμα συντήρησης των υφιστάμενων πλωτών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας