Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θαλάσσιο τέρας» στο Νιου Τζέρσεϊ ήταν τελικά παρασιτική λάμπραινα

«Θαλάσσιο τέρας» στο Νιου Τζέρσεϊ ήταν τελικά παρασιτική λάμπραινα

Πολλοί δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν ότι το εφιαλτικό πλάσμα της εικόνας είναι πραγματικό. Κι όμως, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση με το Photoshop. Το γλοιώδες μακρόστενο πλάσμα είναι μια θαλάσσια λάμπραινα, πρωτόγονο παράσιτο που μοιάζει με χέλι αλλά δεν είναι. Το τέρας όχι μόνο δεν είναι σπάνιο αλλά ζει και στη Μεσόγειο.

Πολλοί δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν ότι το εφιαλτικό πλάσμα της εικόνας είναι πραγματικό. Κι όμως, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση με το Photoshop.

Το γλοιώδες μακρόστενο πλάσμα είναι μια θαλάσσια λάμπραινα, ή θαλάσσιο πετρόμυζο (Petromyzon marinus) ένα πρωτόγονο, παρασιτικό σπονδυλόζωο σαν ψάρι.

Και, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η θαλάσσια λάμπραινα δεν είναι σπάνια: Ζει και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, ακόμα και σε γλυκά νερά όπως οι Μεγάλες Λίμνες των ΗΠΑ, καθώς και πιο κοντά μας, στη δυτική Μεσόγειο.

Περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι είδαν την αιματοβαμμένη εικόνα στο δικτυακό τόπο του Reddit. Ο 23χρονος Νταγκ Κάτλερ έπιασε το τέρας με καμάκι το 2011 σε ένα ποτάμι στα βόρεια του Νιού Τζέρσι. H εικόνα όμως αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από έναν φίλο του Κάτλερ πριν από δύο εβδομάδες.

Πηγή: Doug Cutler

Η τρομακτική ανατομία του ανοιχτού στόματος μαρτυρά τον μακάβριο τρόπο ζωής του πετρόμυζου: το στόμα λειτουργεί σαν βεντούζα με την οποία η λάμπραινα κολλά πάνω στο σώμα μεγάλων ψαριών και ξύνει τη σάρκα τους με τα δόντια της. Ο ξενιστής συνήθως πεθαίνει από ακατάσχετη αιμορραγία, οπότε το παράσιτο ξεκολλά για να αναζητήσει νέο θύμα.

Στη διάρκεια της ζωής της, μια λάμπραινα μπορεί να σκοτώσει ψάρια συνολικού βάρους 20 κιλών και να φτάσει σε μήκος σχεδόν ενός μέτρου, όπως η λάμπραινα της εικόνας.

Το είδος αναγνωρίστηκε από εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Διατήρησης της Νέας Υόρκης. Εκτός από το τρομακτικό στόμα, ένα άλλο χαρακτηριστικό των πετρόμυζων είναι οι επτά κυκλικές τρύπες στα πλάγια του σώματος μέσω των οποίων το ζώο αναπνέει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024