Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακυβερνησία στην Ιταλία, ανατροπή και σύγχυση

Ακυβερνησία στην Ιταλία, ανατροπή και σύγχυση

Τη μακρά παράδοση που θέλει στις ιταλικές εκλογές να μπορούν να συμβούν τα πάντα...

Τη μακρά παράδοση που θέλει στις ιταλικές εκλογές να μπορούν να συμβούν τα πάντα επιβεβαιώνει η ροή των αποτελεσμάτων η οποία ανέτρεψε τα exit poll και παραπέμπει σε ακυβερνησία. Η συμμαχία της κεντροαριστεράς διατηρεί μεν προβάδισμα στη Βουλή, όμως δεν μπορεί να κατακτήσει τη πλειοψηφία στη Γερουσία, ούτε καν με τη βοήθεια του κεντρώου πόλου του Μόντι-γεγονός που ισοδυναμεί με νίκη για τον Μπερλουσκόνι. Θριαμβευτής ο Μπέπε Γκρίλο, που ίσως «στεφθεί» ακόμα και πρώτο κόμμα στη Βουλή. Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι θα επιχειρήσει πάντως το σχηματισμό κυβέρνησης «κοιτώντας» προς τον Γκρίλο…

Ανατροπές, σύγχυση και εκλογικό χάος συνθέτουν τη μακρά εκλογική βραδιά έπειτα από μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά μακριά από το δίπολο Μπερλουσκόνι εναντίον Αριστεράς, γράφοντας τους τίτλους τέλους του δικομματισμού. Όχι όμως και του μπερλουσκονισμού, όπως πολλοί περίμεναν…

Ο Καβαλιέρε ήλθε να επιβεβαιώσει ξανά τη φήμη του μεγάλου επιζώντα κάνοντας μαζί με την ξενόφοβη και αποσχιστικών τάσεων Λέγκα του Βορρά την ανατροπή στη Γερουσία, όπου εξελίχθηκε ένα πραγματικό θρίλερ χωρίς να προκύπτει αυτοδυναμία.

Η ιταλική Κεντροαριστερά δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ούτε καν στηριζόμενη στον Μάριο Μόντι. Ωστόσο, παρ’όλο που αρχικά υπήρξαν δηλώσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα που παρέπεμπαν σε μία νέα προσφυγή στις κάλπες, υπήρξε αλλαγή του κλίματος και, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα, ο Μπερσάνι ενδεχομένως θα κάνει απόπειρα να στραφεί στον Μπέπε Γκρίλο, σε μια συνεργασία-ανάχωμα στον Μπερλουσκόνι.

Παραταύτα, ο αρχηγός του Κινήματος 5 Αστέρια σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετέχει σε παρασκηνιακές συμφωνίες με τα άλλα κόμματα. Ήταν μια «φανταστική περιπέτεια γεμάτη αγάπη» είπε για τις εκλογές στους οπαδούς του, μία πρόβα τζενεράλε για το μέλλον, προαναγγέλλοντας το τέλος της υπάρχουσας πολιτικής σκηνής στην Ιταλία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα επιχειρήσει, όπως φαίνεται, να φέρει τον Γκρίλο ενώπιον των ευθυνών του για να φράξουν τον μπερλουσκονισμό. Από την άλλη πλευρά, το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας Μπερσάνι-Μόντι-Μπερλουσκόνι δείχνει πολύ απομακρυσμένο ενώ στο προσκήνιο σαφώς και μένει πάντα η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, πιθανώς αφού θα έχουν γίνει κινήσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και αφού θα έχει προηγηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογική βραδιά ήταν πικρή για το Μπερσάνι (ηττήθηκε από τον Μπερλουσκόνι ακόμα και στη γενέτειρα του, την Πιατσέντζα), με αναλυτές να αναρωτιούνται ακόμα και αν θα μπορεί να συνεχίσει στα ηνία της Κεντροαριστεράς.

Ο Γενοβέζος κωμικός Μπέπε Γκρίλο με το αντισυστημικό μπλογκο-Κίνημα των 5 Αστέρων ήλθε από την πλευρά του να κεφαλαιοποιήσει στις κάλπες την απογοήτευση και την οργή για το πολιτικό σύστημα. Είναι ο μεγάλος θριαμβευτής των εκλογών με μία εκλογική επίδοση που ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Το «πείραμα» Μόντι, αντίθετα, αποδεικνύεται ότι δεν πείθει τους Ιταλούς. Η Επιλογή Πολιτών του Προφεσόρε που πέταξε τα ρούχα του τεχνοκράτη κινείται χαμηλότερα των προσδοκιών, με τους κεντρώους εταίρους του -Τζανφράνκο Φίνι του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία (Fli) και Πιερ Φερντινάντο Καζίνι της Ένωσης Κέντρου (Udc)- να καταβαραθρώνονται στην κάλπη.

Και ήλθε η ανατροπή: στον Μπερλουσκόνι η Γερουσία

Η ιταλική κεντροαριστερά επικρατεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όχι και στη Γερουσία όπου δίνεται η πραγματική εκλογική μάχη, παραπέμποντας ουσιαστικά σε ένα σκηνικό αμερικανικών εκλογών. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, χτύπησε κόκκινο όσο εξελισσόταν η καταμέτρηση ανά περιφέρεια, με φόντο τις συνθήκες θρίλερ που καλλιεργεί ο παραμορφωτικός εκλογικός νόμος.

Η προσοχή ήταν εξαρχής στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών -στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι), το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία. Στη Γερουσία (20 περιφέρειες, σύνολο 315 έδρες συν επτά ισόβιοι γερουσιαστές) ο «μαγικός αριθμός» εδρών είναι 158. Όλοι συνδυασμοί έμειναν πάντως πολύ μακριά από την αυτοδυναμία.

Οι περιφέρειες-κλειδιά στη μάχη της Γερουσίας

Με βάσει τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι προηγείται σε όλες τις καθοριστικής σημασίας περιφέρειες.

  • Στη Λομβαρδία ο συνασπισμός Μπερλουσκόνι είναι μπροστά με 37,69% και η Κεντροαριστερά ακολουθεί με 29,70%
  • Στην Καμπανία (πρωτεύουσα Νάπολη) προηγείται με 37,46% έναντι 29,01% της συμμαχίας Μπερσάνι
  • Στο Βένετο (πρωτεύουσα Βενετία) προηγείται με 32,87% έναντι 25%) της Κεντροαριστεράς
  • Στη Σικελία (Παλέρμο) προηγείται επίσης με 33,39%. Δεύτερος εμφανίζεται ο Γκρίλο με 29,50% και τρίτη η Κεντροαριστερά με 27,32%

Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού νόμου -του αποκαλούμενου Porcellum (‘Γουρούνι’)- που, σε αντίθεση με τη Βουλή, στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας σε περιφερειακό και όχι εθνικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, καθιστά επισφαλή την αυτοδυναμία και καλλιεργεί συνθήκες ακυβερνησίας. Ένας συνασπισμός μπορεί να διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά τελικά μικρότερο αριθμό εδρών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ιταλία.

Η εικόνα σε Γερουσία και Βουλή

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 59.878 σε σύνολο 60.431 εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Γερουσία:

  • Η συμμαχία Μπερσάνι 31,6% και 113 έδρες,
  • Ο συνασπισμός της μπερλουσκονικής δεξιάς 30,7% και 114 έδρες
  • Το Κίνημα 5 Αστέρων 23,8% και 58 έδρες
  • Ο κεντρώος πόλος Με τον Μόντι για την Ιταλία 9,1% και 16 έδρες

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 60.073 σε σύνολο 61.446 εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Βουλή:

  • Το «μέτωπο» Μπερσάνι συγκεντρώνει 29,6%
  • Ο συνασπισμός της δεξιάς 29,1%
  • Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 25,5%
  • Ο κεντρώος πόλος Μόντι 10,6%

Σε επίπεδο κομμάτων στη Βουλή το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερλουίτζι Μπερσάνι και το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δίνουν σκληρή μάχη για την πρωτιά με περίπου 25,5%. Τρίτος ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) με 20,52%.

Η κεντρώα συμμαχία του Μόντι συγκεντρώνει αθροιστικά 10,58%. Στο 8,31% βρίσκεται η Επιλογή Πολιτών του Μόντι. Ποσοστό 1,79% για την Ένωση Κέντρου του Καζίνι και 0,46% για το κόμμα του Τζανφράνο Φίνι.

Στη Βουλή της Ιταλίας δεν εισέρχονται ως φαίνεται η νεοσύστατη αριστερή Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστή Αντόνιο Ινγκρόια (που τάραξε τα νερά για το Δημοκρατικό Κόμμα μια ανάσα από τις εκλογές), καθώς το νεοφιλελεύθερο κίνημα Fare per Fermare il Declino (Πράξε για να Σταματήσεις την Παρακμή) του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Όσκαρ Τζανίνο, που προσέλκυσε πολλούς οικονομολόγους και διανοούμενους.

Ως προς τις περιφερειακές εκλογές, στο Μολίζε επικρατεί η Κεντροαριστερά, ενώ μάχη στήθος με στήθος δίνεται στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) ανάμεσα στον Ουμπέρτο Αμπροσόλι της κεντροαριστεράς και τον υποψήφιο της δεξιάς Ρομπέρτο Μαρόνι, αρχηγό της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά που συμμαχεί στις εκλογές με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι πρώτες προβολές αποτελέσματος

Η προβολή εκλογικού αποτελέσματος της Rai (που βασίζεται σε πραγματικές ψήφους) ήλθε να ανατρέψει το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί με τα instant poll που δημοσιοποιήθηκαν αφότου έκλεισαν οι κάλπες στις 16.00 (ώρα Ελλάδος). Οι προβλέψεις έδωσαν προβάδισμα στη συμμαχία του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) με την Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι με ποσοστό 31,6%.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) με την σύμμαχο Αριστερά και Ελευθερία (Sel) του Νίκι Βέντολα ακολουθούσε με 29,4%. Στο 9,2% το ποσοστό της κεντρώας συμμαχίας υπό τον Μάριο Μόντι.

Υπεράνω κάθε προσδοκίας ήταν η εκλογική επίδοση του Κινήματος 5 Αστέρων (Μ5S) του Γενοβέζου αντισυστημικού κωμικού-ακτιβιστή μπλόγκερ, το οποίο στην πρώτη προβολή της Rai εμφανίστηκε πρώτο κόμμα στη Γερουσία (σ.σ. τα προαναφερθέντα ποσοστά αφορούν συμμαχίες δυνάμεων, όχι μεμονωμένα κόμματα), και στην ακόλουθη προβολή πέρασε στη δεύτερη θέση με οριακή όμως διαφορά από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ευαγγελία Μπίφη, Μιχάλης Δουρμούσογλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024