Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και ακτοπλοΐα ζητεί ο ΣΕΤΕ

Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και ακτοπλοΐα ζητεί ο ΣΕΤΕ

Τη σημασία του ελληνικού τουρισμού όσον αφορά τη διαμόρφωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, τόνισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση της έκθεσης του διοικητή της ΤτΕ. Όπως τόνισε, πέραν της απαραίτητης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, σε αμέσως επόμενο στάδιο πρέπει να προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα, όπως και στο συνολικό τουριστικό πακέτο στο 6,5%.

Τη σημασία του ελληνικού τουρισμού όσον αφορά τη διαμόρφωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, τόνισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εστιάζοντας στα ευρήματα της μελέτης της McKinsey για τον ελληνικό τουρισμό «Greece 10 years ahead», που σημειώνει ότι για να συνεισφέρει ο τουρισμός σχεδόν το 40% της μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας την επόμενη δεκαετία, πρέπει να γίνονται ετήσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρει ότι το ποσό αυτό είναι απολύτως εφικτό και πιθανόν υποτιμημένο.

Ήδη, όπως τόνισε, τα πρώτα έντεκα σημαντικά νέα επενδυτικά σχέδια, τελούν σε επίπεδο αδειοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα, όπως είπε, σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η πώληση ή η μίσθωση αδρανών τουριστικών ακινήτων από τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, να προχωρήσουν άμεσα μία σειρά αποφάσεις μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η ταχύτερη -εντός 24 ωρών- έκδοση θεωρήσεων βίζας Σένγκεν και η χορήγηση σε ελάχιστο ποσοστό 30% θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, πέραν της απαραίτητης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, σε αμέσως επόμενο στάδιο πρέπει να προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα, όπως και στο συνολικό τουριστικό πακέτο στο 6,5%.

Αισιόδοξα μηνύματα από το εξωτερικό

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνει η χώρα για το 2013 από τις περισσότερες αγορές του εξωτερικού.

Ήδη, οι παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν δείξει σαφή θετική μεταστροφή.

Η βρετανική αγορά είναι παραδοσιακά η πρώτη από τις βασικές αγορές που ξεκινά από νωρίς τον προγραμματισμό και τις προκρατήσεις.

Στην αγορά αυτή καταγράφεται αύξηση της τάξης του 20% σε ένα δείγμα 600.000 επισκεπτών, οι οποίοι ήδη έχουν κλείσει τις διακοπές τους για το 2013 στη χώρα μας.

Στη γερμανική, τη γαλλική και τη σκανδιναβική αγορά υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση των προκρατήσεων της τάξης του 15%, ενώ στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ, η Τουρκία κ.ά., αν και είναι πολύ νωρίς, διαπιστώνεται βελτίωση της ζήτησης και αύξηση των οργανωμένων πτήσεων, σημαντικά ανώτερη του 20%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024