Οι εταίροι δεσμεύθηκαν για μείωση του χρέους, όχι για «κούρεμα» διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ
Υπάρχει δέσμευση των εταίρων ότι θα υπάρξουν μέτρα για τη μείωση του χρέους, όχι δέσμευση για νέο κούρεμα, διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή ότι «θα έχουμε περαιτέρω κούρεμα». Η απόφαση του Eurogroup ήταν ότι «όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν επιλογές μέτρων, προκειμένου να επιτύχουν περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας» διευκρινίζει το υπουργείο ως απάντηση σε δημοσιεύματα ότι επίκειται νέο κούρεμα.
Υπάρχει δέσμευση των εταίρων ότι θα υπάρξουν μέτρα για τη μείωση του χρέους, όχι δέσμευση για νέο κούρεμα, διευκρινίζει το υπουργείο σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή ότι «όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, που, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα το αποκτήσουμε φέτος, θα έχουμε και περαιτέρω κούρεμα».
Η απόφαση του Eurogroup ήταν ότι «όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν επιλογές μέτρων, προκειμένου να επιτύχουν περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας» διευκρινίζει το υπουργείο ως απάντηση σε δημοσιεύματα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι επίκειται νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Πάντως νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους κρίνει ως απαραίτητο και ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ.
«Πιστεύω ότι μια χώρα με μια οικονομία σαν αυτή της Ελλάδας δεν μπορεί να δεχτεί και δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερο από το 100% του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και θα πρέπει να υπάρξουν κουρέματα το 2014», ανέφερε ο Έτινγκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ.
Η ανακοίνωση του υπουργείου
«Επειδή σήμερα -με αφορμή την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή- σε ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ότι θα γίνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, διευκρινίζεται:
» Η σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν επιλογές μέτρων, προκειμένου να επιτύχουν περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας».
Νέο κούρεμα προτείνει και ο Ετιγκερ
«Πιστεύω ότι μια χώρα με μια οικονομία σαν αυτή της Ελλάδας δεν μπορεί να δεχτεί και δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερο από το 100% του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και θα πρέπει να υπάρξουν κουρέματα το 2014», ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα».
Σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ θα πρέπει μόλις υπάρξουν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία να τεθεί άμεσα θέμα νέου «κουρέματος».
Κατά τον Επίτροπο Ενέργειας, το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά στην οποία θα υπάρξουν βήματα ανάπτυξης και ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ εκφράζει την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν δυνατότητες της χώρας να εξάγει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και αιολική ενέργεια στην αγορά της ΕΕ.
«Πιστεύω ότι οι ελληνικές φυσικές πηγές ενέργειας -όπως η αιολική, η υδροηλεκτρική, το αέριο και το πετρέλαιο- κυρίως οι υπεράκτιες έχουν δυνατότητες και είναι μια καλή επιλογή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες αναλύσεις και σχέδια απεικόνισης για τις ενεργειακές πηγές ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, μέχρι την Κύπρο και την Ελλάδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα μπόνους για συνεπείς
- Στο Νέο Δελχί η κυβέρνηση Μόντι τα βάζει με την Gen Z της Ινδίας – Πόσο θα αντέξουν χωρίς ίντερνετ;
- «Απολαύστε τη διαδρομή» – Το μήνυμα Μασκ για την επέλαση της ΑΙ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442