Ουδέποτε ζήτησα μείωση κατώτατου μισθού διευκρινίζει ο Γ.Μέργος
Κατηγορηματικά διαψεύδει ο Γιώργος Μέργος ότι μέσω του σχολίου για τον κατώτατο μισθό, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ζητούσε μείωση του. «Ουδέποτε ζήτησα μείωση κατώτατου μισθού» τονίζει, αναγνωρίζει ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ και καταγγέλλει ότι «απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασα στοιχεία της Eurostat» από ολόκληρη την ομιλία του, που ανέλυε «πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας και όχι από άλλη μείωση μισθών». Αυτό «δυστυχώς αποσιωπήθηκε» προσθέτει.
Κατηγορηματικά διαψεύδει ο Γιώργος Μέργος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ότι μέσω του σχολίου του ότι το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ζητούσε μείωση του.
Ο κ. Μέργος καταρχάς επισημαίνει ότι τα όσα είπε στην ομιλία του στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών είναι οι προσωπικές απόψεις του για το πώς θα στηριχθεί στην Ελλάδα η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα.
Ξεκαθαρίζει ότι «ουδέποτε ζήτησα μείωση κατώτατου μισθού», αναγνωρίζει ότι οι μισθοί «έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα» λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής των τελευταίων ετών και καταγγέλλει ότι «απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης» από ολόκληρη την ομιλία του, που ανέλυε «πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών».
«Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις», συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.
Της διευκρινιστικής δήλωσης του κυρίου Μέργου είχαν προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που τόνιζε ότι «για την κυβέρνηση προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού», αλλά και δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
«Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις αυτές δεν στάθηκαν ικανές να ηρεμήσουν τους κυβερνητικούς εταίρους που με σκληρές δηλώσεις απέδειξαν ότι τέτοιου είδους αναφορές πριονίζουν την κυβερνητική συνοχή που -όπως όλα δείχνουν- κινείται σε πολύ λεπτή ισορροπία.
Δεν θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης των εργαζομένων με νέες μειώσεις, τόνισε το ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει αυστηρά ότι «θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις».
Ως «επιεικώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη δήλωση του γγ του υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργου, σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού η ΔΗΜΑΡ.
Τις πραγματικές προθέσεις της συγκυβέρνησης για τους μισθούς διάβασαν στις δηλώσεις Μέργου τα κόμματα της Αριστεράς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Στο Κατάρ η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της Τεχεράνης – Πού επικεντρώνονται οι συνομιλίες
- Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εγκαινιάζει τη σειρά διαλέξεων «Evolve Lecture Series» στο UNIC Athens, με πρώτο ομιλητή τον David Sinclair
- Ρεάλ Μαδρίτης: Ρήξη αχιλλείου ο Γκαρούμπα – Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο
- Ο συνιδρυτής της Anthropic ζητά από τις κυβερνήσεις να ελέγξουν την ΑΙ
- «Νόμιζα πως θα πεθάνω» – To ύποπτo ανεύρυσμα και τα αναφιλητά της Πενέλοπε Κρουζ στις Κάννες
- Τραμπ: Όλοι οι διαμεσολαβητές να υπογράψουν τις Συμφωνίες του Αβραάμ – «Παράθυρο» και για το Ιράν
- ΠΑΕ ΑΕΚ: «Δύναμη και κουράγιο Τραϊανέ. Είμαστε στο πλευρό σου» (pic)
- Ξεπέρασαν τα 51,7 δισ. ευρώ τα χρέη στο ΚΕΑΟ / ΕΦΚΑ – Λύση ή παρηγοριά η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-150x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)

































![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442