Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τους χρήστες ινδικής κάνναβης

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τους χρήστες ινδικής κάνναβης

Η χρήση ινδικής κάνναβης ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα κάτω των 55 ετών, αποφαίνεται μελέτη που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο στη Χαβάη.

Η χρήση ινδικής κάνναβης ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα κάτω των 55 ετών, αποφαίνεται μελέτη που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο στη Χαβάη.

Ο Δρ Άλαν Μπάρμπερ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι οι νέοι σε ηλικία ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ανιχνευθεί στα ούρα τους ινδική κάνναβη, συγκριτικά με συνομήλικους ασθενείς που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αν και είναι παράνομη, η ινδική κάνναβη γενικά θεωρείται ότι έχει ελάχιστες παρενέργειες» εξηγεί ο καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 160 ασθενείς 18-55 ετών που είχαν υποστεί, είτε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, είτε παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Επίσης εξέτασαν και 160 άτομα που είχαν επισκεφθεί το νοσοκομείο για άλλους λόγους (ομάδα ελέγχου).

Οι αναλύσεις ούρων των ασθενών έδειξαν ότι το 15,6% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν θετικοί στη χρήση ινδικής κάνναβης, συγκριτικά με το 8,1% της ομάδας ελέγχου. Οι χρήστες κάνναβης έτειναν να μοιάζουν στους ασθενείς της ομάδας ελέγχου ως προς την ηλικία, τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο, όπως υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία.

Η χρήση κάνναβης επιδρά στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας πιθανό τον συσχετισμό με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Για παράδειγμα, η χρήση ινδικής κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, η οποία με τη σειρά της μειώνει την αιματική ροή προς τον εγκέφαλο και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εξάλλου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των γιατρών που αναφέρουν περιστατικών νεαρών ασθενών (χωρίς κανέναν παράγοντα κινδύνου) να έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μετά την χρήση ινδικής κάνναβης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ οι επιστήμονες συνεκτίμησαν την ηλικία, το φύλο και τη φυλετική καταγωγή των ασθενών, ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες να παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες κάνναβης κάνουν χρήση και καπνού, πράγμα που καθιστά δύσκολο τον διαχωρισμό των επιδράσεων των δύο στην υγεία.

health.in.gr

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024