Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική επίσκεψη του ιρανού προέδρου στο Κάιρο

Ιστορική επίσκεψη του ιρανού προέδρου στο Κάιρο

Την Αίγυπτο επισκέπτεται o ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Πρόκειται για την πρώτη φορά από την Επανάσταση του 1979 που αρχηγός του ιρανικού κράτους βρίσκεται στο Κάιρο. Ο Μοχάμεντ Μόρσι υποδέχτηκε τον Αχμαντινετζάντ στο αεροδρόμιο του Καΐρου σε μία επίσκεψη που θα ήταν αδιανόητη επί Μουμπάρακ. «Η πολιτική γεωγραφία της περιοχής θα αλλάξει, εάν το Ιράν και η Αίγυπτος κρατήσουν ενωμένη στάση στο Παλαιστινιακό» είπε ενδεικτικά, πριν την επίσκεψη, ο ιρανός πρόεδρος.

Την Αίγυπτο επισκέπτεται o ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ την Τρίτη. Πρόκειται για την πρώτη φορά από την Επανάσταση του 1979 που αρχηγός του ιρανικού κράτους βρίσκεται στο Κάιρο.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι υποδέχτηκε τον Αχμαντινετζάντ στο αεροδρόμιο του Καΐρου σε μία επίσκεψη που θα ήταν αδιανόητη επί Μουμπάρακ. «Η πολιτική γεωγραφία της περιοχής θα αλλάξει, εάν το Ιράν και η Αίγυπτος κρατήσουν ενωμένη στάση στο Παλαιστινιακό» είπε ενδεικτικά, πριν την επίσκεψη, ο ιρανός πρόεδρος.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από την άφιξη του ιρανού προέδρου, στα οποία ο Μόρσι υποδέχτηκε με φίλημα τον Αχμαντινετζάντ.

Ο ιρανός πρόεδρος θα μείνει στην Αίγυπτο για τρεις ημέρες, όπου θα παρακολουθήσει μεταξύ άλλων συνέδριο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Ο Αχμαντινετζάντ θα συναντηθεί επίσης με τους διδασκάλους του Πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ, της παλιότερας έδρας σουνιτικών σπουδών στον κόσμο.

Ο Αχμαντινετζάντ προτίθεται, «εάν επιτραπεί» όπως είπε, να επισκεφθεί και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ανατροπές που έφερε η ανατροπή του Μουμπάρακ δύσκολα θα φέρουν πάντως πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Καΐρου και Τεχεράνης, οι οποίες σχεδόν διακόπηκαν το 1980, έναν χρόνο μετά την Επανάσταση στο Ιράν και την ειρηνευτική συμφωνία Αιγύπτου και Ισραήλ.

Η Αίγυπτος ανησυχεί ιδιαίτερα για την στήριξη του Ιράν στον Άσαντ ενώ η κυβέρνηση του Μόρσι θέλει να διαφυλάξει τις σχέσεις της με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου (προτεραιότητα ακόμη πιο πιεστική στη δύσκολη περίοδο που περνά η αιγυπτιακή οικονομία).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024