Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το γάλα με μίγμα πρεβιοτικών θωρακίζει το παιδικό ανοσοποιητικό σύστημα

Το γάλα με μίγμα πρεβιοτικών θωρακίζει το παιδικό ανοσοποιητικό σύστημα

Μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης λοίμωξης έχουν τα νήπια που καταναλώνουν γάλα με συγκεκριμένο μίγμα πρεβιοτικών scGOS/lcFOS 9:1 και βιταμινών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες με συμμετοχή 731 υγιών νηπίων, ηλικίας 11-29 μηνών.

Μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης λοίμωξης έχουν τα νήπια που καταναλώνουν γάλα με συγκεκριμένο μίγμα πρεβιοτικών scGOS/lcFOS 9:1 και βιταμινών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες με συμμετοχή 731 υγιών νηπίων, ηλικίας 11-29 μηνών.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι το νηπιακό γάλα με ειδικό μίγμα πρεβιοτικών και βιταμινών συμβάλλει φυσικά σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, την ώρα που η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στη λίστα των ευρωπαϊκών κρατών σε κατανάλωση αντιβιοτικών, ειδικά στη νηπιακή ηλικία.

Η διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη, διάρκειας ενός έτους, έγινε με στόχο να μελετηθεί η επίδραση του νηπιακού γάλακτος που περιέχει ειδικό μίγμα πρεβιοτικών και βιταμινών σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς.

Είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων είναι αυξημένος στα νήπια που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς, με το 60% των νηπίων να εμφανίζει τουλάχιστον έξι λοιμώξεις ανά έτος.

Οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες βραχείας αλύσσου (scGOS) και οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες μακράς αλύσσου (lcFOS) (9:1) αλλά και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσσου (LCPUFA) έχουν συνδεθεί με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην μελέτη που συμμετείχαν πέντε χώρες, τα υγιή νήπια έλαβαν νηπιακό γάλα σε σκόνη με scGOS/lcFOS/LCPUFΑ σε ποσότητα 1,2g/100 ml από το μίγμα scGOS/lcFOS και 19,2mg/100 ml από LCPUFΑ και νηπιακό γάλα χωρίς scGOS/lcFOS/LCPUFΑ για 52 εβδομάδες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, καταγράφηκε σε καθημερινή βάση η εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος ασθένειας (λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού αλλά και γαστρεντερικές λοιμώξεις) για το διάστημα των 52 εβδομάδων διάρκειας της έρευνας.

Στη συνέχεια, επιστημονική ομάδα μελέτησε τα αποτελέσματα της καταγραφής ενώ το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε συνδύασε δύο ξεχωριστές πληροφορίες: την εμφάνιση λοιμώξεων σε κάθε νήπιο (ναι/όχι) αλλά και τον αριθμό των περιστατικών που παρουσιάστηκαν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το ποσοστό των νηπίων που δεν εκδήλωσε καμία λοίμωξη ήταν σημαντικά υψηλότερο στα νήπια που είχαν καταναλώσει το νηπιακό γάλα με πρεβιοτικό μίγμα scGOS/lcFOS και LCPUFΑ σε σχέση με εκείνα που είχαν καταναλώσει κοινό νηπιακό γάλα.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που πραγματοποιείται σε νήπια και αποδεικνύει οφέλη ανοσίας μετά από την κατανάλωση νηπιακού γάλακτος που περιέχει scGOS/lcFOS/LCPUFΑ.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από τα ευρήματα μιας ακόμα έρευνας σε νήπια που έδειξε ξεκάθαρη επίδραση του νηπιακού γάλακτος εμπλουτισμένου με συγκεκριμένο πρεβιοτικό μίγμα scGOS/lcFOS και LCPUFΑ στην χλωρίδα του εντέρου των νηπίων.
Ειδικότερα, η χορήγηση αυτού του νηπιακού γάλακτος οδήγησε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μπιφιντοβακτηριδίων. Η βελτιωμένη αυτή εικόνα της εντερικής χλωρίδας των υγιών νηπίων πιθανότατα έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Παρασκευή Καρανίκα, Παιδογαστρεντερόλογος επισημαίνει ότι «το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό και μετά τον 1ο χρόνο της ζωής. Η ανάπτυξή του είναι πολυπαραγοντική, με τη διατροφή να παίζει σημαντικό ρόλο γιατί είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε. Τα νήπια δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν ανάγκη από μια διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους και σωστές καθημερινές συνήθειες, που θα αποτελέσουν θεμέλιο για την υγεία τους στο μέλλον».

Παράλληλα, ο Θεοχάρης Λώλης, Παιδίατρος-Νεογνολόγος τονίζει το γεγονός της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η πρωτιά αυτή της Ελλάδας ως η No.1 χώρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη είναι άκρως δυσάρεστη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η πλειοψηφία αυτών καταναλώνεται από παιδιά 1-4 ετών για την αντιμετώπιση κυρίως λοιμώξεων του αναπνευστικού.»

health.in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024