Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έγινε Photoshop για να αναγνωριστούν οι δράστες, δηλώνει ο Ν.Δένδιας

Έγινε Photoshop για να αναγνωριστούν οι δράστες, δηλώνει ο Ν.Δένδιας

Σάλος έχει δημιουργηθεί με τις καταγγελίες για βασανισμό των τεσσάρων συλληφθέντων στην Κοζάνη. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι νεαροί φέρουν εμφανή σημάδια κακοποίησης, ενώ οι φωτογραφίες έχουν υποστεί προφανή ψηφιακή επεξεργασία (photoshop). Ερωτηθείς για το θέμα, ο Ν.Δένδιας είπε ότι -όπως του μεταφέρθηκε αρμοδίως- στις φωτογραφίες έγινε photoshop, προκειμένου οι δράστες να μπορούν να αναγνωριστούν από το κοινό. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία απόπειρα συγκάλυψης. 

Σάλος έχει δημιουργηθεί με τις καταγγελίες για βασανισμό των τεσσάρων συλληφθέντων κατά τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι τέσσερις νεαροί φέρουν εμφανή σημάδια κακοποίησης, ενώ οι φωτογραφίες έχουν υποστεί προφανή ψηφιακή επεξεργασία (photoshop). Ερωτηθείς για το θέμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας είπε ότι -όπως του μεταφέρθηκε αρμοδίως- στις φωτογραφίες έγινε photoshop, προκειμένου οι δράστες να μπορούν να αναγνωριστούν από το κοινό.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε ότι οι φωτογραφίες είναι σοκαριστικές.

Σχετικά με την επεξεργασία των φωτογραφιών με photoshop, ο υπουργός είπε: «ρώτησα και εγώ, όπως και εσείς, όπως κάθε λογικός άνθρωπος, έγινε γιατί; Γιατί δόθηκαν οι φωτογραφίες στη δημοσιότητα; Για να υπάρξει αναγνώριση, ώστε να υπάρξουν πληροφορίες για τις γιάφκες.

» Γιατί αν δε γινόταν photoshop , ώστε να προσομοιάζουν με τη εικόνα που θα έχει ο μέσος άνθρωπος και να τους αναγνωρίσει, τότε δεν θα είχε γίνει η δουλειά της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών.

» Και βεβαίως, μου λέχθηκε ως υπερασπιστικός ισχυρισμός ακριβώς το ίδιο γεγονός, ότι αν υπήρχε ‘λερωμένη φωλιά’ θα δινόντουσαν οι φωτογραφίες στη δημοσιότητα; Αυτά τα καταθέτω απλώς, όμως, οφείλω να μην πάρω θέση.»

O κ. Δένδιας τόνισε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και αν αποδειχθεί βασανισμός οι κυρώσεις, όπως είπε, θα είναι αμείλικτες.

«Δεν υπάρχει θέμα ανοχής σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιουδήποτε κατηγορουμένου» υπογράμμισε ο υπουργός.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε άκριτα κάποια άποψη», καθώς «δεν μιλάμε για ένα επεισόδιο εν λευκώ. Μιλάμε για τρομοκράτες βαρύτατα οπλισμένους που είχαν διαπράξει ληστεία».

Από τη σύγκριση των φωτογραφιών που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία με φωτογραφίες και βίντεο των τεσσάρων συλληφθέντων την ώρα που οδηγούνται στον εισαγγελέα της Κοζάνης την Κυριακή προκύπτει πως στην πραγματικότητα οι νεαροί έχουν υποστεί μεγαλύτερη κακοποίηση από αυτήν που φαίνεται στις φωτογραφίες της αστυνομίας.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την ψηφιακή επεξεργασία των φωτογραφιών της αστυνομίας, φαίνεται να έχουν αφαιρεθεί σημάδια ξυλοδαρμού στο πρόσωπο, ενώ σε μία φωτογραφία φαίνεται να έχει υποστεί επεξεργασία ο λαιμός ενός εκ των συλληφθέντων.

ΣΥΡΙΖΑ: «Παιδαριώδεις και προκλητικές οι εξηγήσεις Δένδια»

«Οι εξηγήσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης, είναι το λιγότερο παιδαριώδεις και προκλητικές» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιτίθεται κατά του υπουργου Δημόσιας Τάξης, σημειώνοντας ότι «έχει δώσει δείγματα γραφής για το πως αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία» και κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «ακροδεξιά στροφή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Ποτέ, για παράδειγμα, δεν είδαμε παρόμοιες φωτογραφίες των δολοφόνων του Πακιστανού μετανάστη ούτε, βέβαια, κανενός είδους ευαισθησία για τους κουμπουροφόρους της Χρυσής Αυγής.

»Όμως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έχει δώσει δείγματα γραφής για το πως αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία. Οι πρόσφατες δηλώσεις του πως «ήρθε η ώρα η χώρα να κλείσει τους λογαριασμούς που μένουν ανοιχτοί από το 1974 – 75 μέχρι σήμερα», είναι αποκαλυπτικές. Ποιοι είναι όμως οι λογαριασμοί που άνοιξαν μετά τη χρονιά αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα μας και πρέπει να κλείσουν τώρα και με ποιο τρόπο; Τι δεν πήγε καλά, κατά τον κ. Δένδια, με την πτώση της λαομίσητης χούντας και πρέπει να διορθωθεί;

»Είναι βέβαιο ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Δένδια αποτυπώνουν την ακροδεξιά στροφή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στοχοποιεί τους αγώνες, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τελικά την ίδια τη δημοκρατία. Θα πρέπει για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε στον κ. Δένδια ότι, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης, ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα δικαιολογούν βασανισμούς συλληφθέντων.

»Αλήθεια, πόσο συμφωνούν οι άλλοι δύο μνημονιακοί κυβερνητικοί εταίροι με τέτοιου είδους δηλώσεις και, αν όχι, τι κάνουν γι’ αυτό;

»Υ.Γ:Αλήθεια τι έγινε η μήνυση στην εφημερίδαGuardian, σχετικά με τη δημοσίευμά της για βασανισμούς συλληφθέντων από την ΕΛ.ΑΣ, που έχει υποσχεθεί ο κ. Δένδιας;»

Σάλος με τις καταγγελίες για βασανισμό των συλληφθέντων

Η οικογένεια του 24χρονου καταγγέλλει βασανισμό του από τις αστυνομικές αρχές στην Κοζάνη και η δικηγόρος του υπέβαλε αίτημα μεταφοράς του σε νοσοκομείο, προκειμένου να τεθεί άμεσα υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ο 24χρονος ξυλοκοπήθηκε επί ώρες στα κρατητήρια της Κοζάνης, ενώ ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, ο 24χρονος παρουσιάζει αιματουρία και έντονες ζαλάδες.

Όπως δήλωσε η μητέρα του 24χρονου, που είναι γιατρός στο ΕΚΑΒ, ο γιός της τής είπε ότι ανάλογη κακοποίηση υπέστησαν και οι άλλοι τρεις κρατούμενοι. Όπως ανέφερε, οι τέσσερις δεν χτυπήθηκαν στη συμπλοκή με την αστυνομία, κατά τη σύλληψή τους, αλλά μέσα στα κρατητήρια της αστυνομίας.

Παράλληλα, γιατρός – μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που βρέθηκε έξω από τη ΓΑΔΑ, έχοντας δει τις φωτογραφίες των συλληφθέντων, δήλωσε ότι χρήζουν ιατρικών εξετάσεων, σημειώνοντας ότι για όποιο άτομο υπάρχει και η παραμικρή ένδειξη κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης υπάρχει υποχρέωση υποβολής του σε αξονική τομογραφία.

Οι καταγγελίες για βασανισμό θα ερευνηθούν λέει η κυβέρνηση

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου, όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας δήλωσαν το πρωί της Δευτέρας ότι θα διεξαχθεί έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες, ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι «κράτος δικαίου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024