Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν τελείωσε ακόμη» η επιχείρηση στο Μάλι, λέει ο Ολάντ

«Δεν τελείωσε ακόμη» η επιχείρηση στο Μάλι, λέει ο Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η επέμβαση των γαλλικών στρατευμάτων στο Μάλι δεν έχει ολοκληρωθεί, εκφράζοντας όμως την ελπίδα να πάρουν σύντομα τη σκυτάλη οι αφρικανικές χώρες. Ο Ολάντ πραγματοποίησε το Σάββατο επίσκεψη-αστραπή στην αφρικανική χώρα, με την υποδοχή που βρήκε στο ιστορικό Τιμπουκτού να είναι θριαμβευτική.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η επέμβαση των γαλλικών στρατευμάτων στο Μάλι δεν έχει ολοκληρωθεί, εκφράζοντας όμως την ελπίδα να πάρουν σύντομα τη σκυτάλη οι αφρικανικές χώρες. Ο Ολάντ πραγματοποίησε το Σάββατο επίσκεψη-αστραπή στην αφρικανική χώρα.

Ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Μάλι, πως οι δυνάμεις του γαλλικού στρατού θα μείνουν «μέχρι να αποκατασταθεί η κυριαρχία της κυβέρνησης». Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι Γάλλοι δεν πρόκειται «να μείνουν επ’ αόριστον», εξηγώντας πως το Παρίσι προσβλέπει στην παράδοση καθηκόντων στην αφρικανική δύναμη MISMA.

«Από τις 11 Ιανουαρίου έχουμε κάνει πολλή δουλειά, η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Θα μας χρειαστούν μερικές εβδομάδες, όμως στόχος μας είναι να παραδώσουμε τη σκυτάλη» είπε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι «οι Αφρικανοί φίλοι μας θα μπορέσουν να κάνουν αυτό που μέχρι τώρα κάνουμε εμείς».

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος του Μάλι, Ντιονκουντά Τραορέ, ευχαρίστησε τους Γάλλους στρατιώτες για την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό τους, δύο παράγοντες που επέτρεψαν να απελευθερωθεί ο βοράς της χώρας αφού οι κάτοικοί του έζησαν επί πολλούς μήνες σε συνθήκες «βαρβαρότητας και σκοταδισμού».

Ο Ολάντ κατήγγειλε επίσης τη βαρβαρότητα των ισλαμιστών κατά την επίσκεψη, μαζί με τον ιμάμη του Μεγάλου Τεμένους της πόλης, σε δύο μαυσωλεία που καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές.

Θα τα ξαναφτιάξουμε, υποσχέθηκε η γενική διευθύντρια της Unesco, Ιρίνα Μπόκοβα, που ήταν επίσης παρούσα.

Όταν ο Ολάντ πήγε αργότερα στο Τιμπουκτού, η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν θριαμβευτική: Με τις δυνάμεις του γαλλικού στρατού να έχουν περικυκλώσει το ιστορικό τέμενος της πόλης, ντόπιοι που βρίσκονταν στο σημείο φώναζαν Vive La France καθώς περνούσε το όχημα που μετέφερε τον γάλλο πρόεδρο.

Η γαλλική επέμβαση στο Μαλί ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και είχαν καταλάβει τις βόρειες επαρχίες της χώρας από τα τέλη Μαρτίου του 2012.

Από το περασμένο σαββατοκύριακο οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες αφού οι Γάλλοι στρατιώτες ανακατέλαβαν το Γκάο και το Τιμπουκτού ενώ την Τρίτη έφτασαν και στο αεροδρόμιο του Κιντάλ, μια πόλη που ήταν υπό τον έλεγχο ανταρτών Τουαρέγκ και μετριοπαθών ισλαμιστών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024